Segueix-nos a les xarxes socials:

Marta Xargay denuncia el maltractament de Mondelo

La gironina explica en una entrevista publicada a «El País» que el ja exseleccionador «em deia que estava grassa, em va dur al límit»

Marta Xargay denuncia el maltractament de Mondelo

L’exjugadora de bàsquet Marta Xargay va revelar en una entrevista publicada ahir pel diari El País que va patir seriosos trastorns psicològics i alimentaris per la difícil relació que va tenir amb Lucas Mondelo, destituït divendres com a seleccionador espanyol de bàsquet degut a la no consecució dels objectius esportius després de l’Eurobasket i els Jocs de Tòquio.

Les denúncies de la gironina s’havien de publicar abans dels Jocs però l’exjugadora va accedir a la petició de el president de la Federació, Jorge Garbajosa, de retardar-ho perquè no interferís en la competició, i ara un cop conclosa la cita olímpica, les seves declaracions han vist la llum.

«Va arribar el moment en què vaig haver d’avantposar la persona a l’esportista. No podia seguir aguantant coses inassumibles. Hi ha límits que no cal traspassar i ell a mi em va portar a un límit molt heavy. És dur. He tingut molts problemes amb el menjar per culpa d’aquesta persona», assegura en la xerrada amb El País, l’exinternacional de 30 anys, que va deixar el bàsquet de forma povisional al maig de l’any 2020 i va confirmar la seva retirada el passat 15 de juliol.

Rússia, l’origen

Xargay, una de les jugadores que ha format part de la generació d’or de l’bàsquet femení, i va penjar-se la medalla de plata a Rio el 2016, explica que els problemes amb Mondelo van donar el seu punt de partida en la seva etapa a Rússia, a les files del Dynamo Kursk, quan el tècnic de l’Hospitalet n’era l’entrenador. «Ens pesaven cada setmana i ell sempre estava darrere vigilant tot. Hi va haver diverses situacions, en concentracions de l’equip, en què es va acostar a Sonja Petrovic (l’ex de l’Uni, Sonja Vasic) i a mi i ens va dir que nosaltres no teníem postres perquè estàvem grasses », explica Xargay, que va arribar a patir bulímia (trastorns de l’alimentació) i ortorèxia (trastorn obsessiu per menjar saludable).

«En aquell moment jo pesava 67 quilos, i mesuro 1,82m. Em trobava bé físicament, però això em va generar molta inseguretat, dins i fora de la pista. Constantment em deia que estava fora de pes. Això em va causar una revolució física i mental», afegeix l’esportista gironina per revelar que es va obsessionar amb el tema del menjar.

«Ho explico ara perquè crec que d’aquesta manera puc ajudar a moltes nenes que estiguin passant pel mateix. Tots som vulnerables, però es pot superar», diu Xargay, que no és l’única d’aquesta gran generació de jugadores que va insinuar problemes amb Mondelo. També denuncia les constants desconsideracions i faltes de respecte de Mondelo mentre va estar a les seves ordres com a jugadora: «No ha sabut controlar la seva autoritat. En cap moment m’ha respectat, ni com a jugadora ni com a persona. Ha tingut molts comentaris, públics i privats, atacant-me i valorant la meva vida privada i les meves relacions»

El suport de la Federació

La Federació Espanyola de Bàsquet va emetre ahir un comunicat per mostrar el seu suport a Xargay i condemnar qualsevol conducta abusiva. «La Federació desconeixia aquesta situació, com ha reconegut la mateixa Marta, i tampoc ho sabia la seva família. Ens hem posat a total disposició, però més enllà de l’exigència de l’esport d’elit, aquestes actituds i comportaments són absolutament condemnables », va assegurar el president, Jorge Garbajosa des de Tòquio, on es troba. «He parlat amb ella perquè se senti acompanyada i per oferir-lo tot el suport», va afegir.

Prem per veure més contingut per a tu