Amb l'objectiu d'acostar la poesia a tots els públics, aquest cap de setmana arrenca la tercera edició del PoemEstiu, el Festival de Poesia de l'Empordà, que s'allargarà fins al proper 14 d'agost. Durant les cinc vetllades poètiques organitzades pel bloc Versos.cat, una trentena de poetes agermanaran els seus versos amb la cançó de Cesk Freixas, Ivette Nadal, Patri Garcia, Diane Nussbaum i la música d'Albert Cuevas i Jep Perxés.

Després d'haver apostat per la música, el circ i la pintura en la segona edició, aquest any el festival ha optat per centrar-se en la cançó. Segons el director del PoemEstiu, el poeta Daniel Ruiz-Trillo, és una de les disciplines que més lliga amb la poesia i és un "bon instrument per ajudar a canviar la mala premsa d'un art minoritari" i acostar-lo a un públic de totes les edats, tant de l'Empordà com turistes, juntament a la gratuïtat de la proposta i al fet que es celebrin a l'aire lliure o en un ambient acollidor.

"La poesia no ha de ser només densa i culta", explica Ruiz-Trillo, que destaca que entre els poetes que participen al festival -Vinyet Panyella, Víctor Verdú, o Núria Martínez Vernis, entre d'altres- es tracten temes quotidians, urbans o del paisatge i que per tant, és fàcil que tothom hi trobi el camí per entrar-hi.

Cada vetllada del PoemEstiu, afirma Ruiz-Trillo, està organitzada des del territori, i per això primen els poetes empordanesos, tot i que s'han convidat autors de qualsevol procedència que escriguin en llengua catalana, com la poetessa mallorquina Maria Antònia Massanet, que s'incorpora al cartell d'aquest any, o el cantautor valencià Òscar Briz, que va col·laborar en una edició anterior.

El coordinador del certamen assegura que aposta per la renovació i que, perquè "el públic no vegi i senti cada any el mateix" intenta renovar pràcticament la meitat dels participants del festival d'un any per l'altre.

Poesia paritària

Daniel Ruiz-Trillo destaca també la partitat de gènere entre els gairebé trenta autors que participen cada any al Poemestiu. "Tot i que la veu de la dona té un pes important en la poesia i és un dels sectors en què la presència femenina està més normalitzada", assegura el poeta, "són pocs els programadors de festivals que ho tenen en compte".

"La paritat no és una qüestió de quotes ni de discriminació, sinó una opció per donar-los veu", explica, tot i que confia que arribarà un dia que ja no caldrà destacar-ho com un dels trets diferencials del festival.

Una altra de les innovacions de la segona edició, la vessant solidària del Poemestiu, també es manté aquest any.

Els focs de l'Empordà i el record de les víctimes que van patir els incendis van marcar l'anterior PoemEstiu, en què el festival va començar a col·laborar amb Càritas Figueres, organització que es va encarregar de canalitzar una part dels ajuts als afectats.

Aquest any, la col·laboració amb l'entitat solidària continua i els assitents als recitals trobaran caixes per a donar roba i aliments a l'agrupació figuerenca.