20 de juliol de 2013
20.07.2013

Subhastar el peix a viva veu

Palamós va recrear ahir una subhasta de peix a viva veu, un sistema tradicional que es va utilitzar fins que va ser substituït per la informàtica a partir de la dècada dels 90. Aquest cap de setmana també se celebra la Festa del Carme.

20.07.2013 | 00:00
La subhasta de peix tradicional de Palamós va reunir diversos curiosos ahir a la tarda.

L

a subhasta a veu o cantada va ser el mecanisme que feien servir els pescadors per tal de vendre el peix a les platges i llotges catalanes fins que la informatització del procés el va acabar substituint durant la dècada dels 90. Ahir, Palamós va reviure el procés amb una subhasta cantada que va servir per inaugurar la celebració de les Festes del Carme, que tenen lloc al llarg d'aquest cap de setmana.
La cantarella del subhastador era molt peculiar, ja que utilitzava un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, que només eren comprensibles per als pescacdors i peixaters participants. Ahir, a partir de les set de la tarda, un subhastador i els peixaters locals van recrear una antiga subhasta a la llotja de Palamós, per tal d'apropar a palamosins i turistes a la tradició peixatera. I és que en aquests moments, aquesta subhasta a peu només es manté entre els pescadors de la platja de Montgat, com una reminiscència del passat. Després, tot el peix subhastat es va entregar després al Centre de Distribució d'Aliments (CDA) del municipi, i la vetllada va acabar amb un sopar de germanor del sector pesquer palamosí a l'Espai Peix.
Avui s'inaugurarà a la Casa del Mar una exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins, mentre que al vespre hi haurà un gran ball de revetlla. Demà, finalment, hi haurà la tradicional missa i processó marinera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema