Els perseids són els estels fugaços més potents i populars de l'any, i aquest cap de setmana (la matinada del 12 al 13 d'agost) serà el millor moment per observar-los, malgrat la claror de la lluna. Per aconseguir-ho, però, s'ha de buscar un lloc fosc, sense obstacles com edificis o arbres, i no s'han d'utilitzar instruments òptics que limitin el camp de visió.

Aquesta pluja d'estrelles també rep el nom popular de «Llàgrimes de Sant Llorenç» per la seva proximitat amb el 10 d'agost, dia de la festivitat del màrtir amb aquest nom. Si la meteorologia ho permet, es podrien arribar a observar, en alguns moments, dos meteors per minut.

Els perseids són visibles des de tot l'hemisferi nord en ple estiu i, encara que la seva màxima activitat tindrà lloc les nits d'entre l'11 i el 13 d'agost (i molt especialment la del 12), ja es van poder començar a veure cap al 23 de juliol i es podran seguir observant fins al 22 d'agost.

La pluja d'estrelles es produeix a partir del traçat de les partícules de pols i roques que deixen els cometes quan entren a l'atmosfera de la Terra i es volatilitzen tot produint un efecte lluminós: els meteors. Aquests fenomen es pot preveure amb antelació, ja que cada any la Terra, en el seu periple al voltant del Sol, travessa la trajectòria de diversos cometes, en aquest cas del 109P/Swift-Tuttle. De forma habitual, a principis d'agost, el nostre planeta creua l'òrbita d'aquest cometa, que va passar a prop del sol per última vegada l'any 1992, segons explica en el seu web l'Institut Geogràfic Nacional, que assenyala que la seva òrbita està plena de partícules petites. La majoria són tan petites com un gra de sorra, i quan es creuen amb el nostre planeta impacten contra l'atmosfera a una velocitat superior als 210.000 quilòmetres per hora.