Milers de persones van tornar a omplir ahir Calella de Palafugell per assistir a l'acte que de manera oficiosa inaugura cada any l´estiu a la Costa Brava: la Cantada d'Havaneres de la platja del Port Bo. Els grups Port-Bo, Peix Fregit, L'Empordanet i Havàname van ser els protagonistes aquesta vegada del recital, que arribava a la 52a edició i que presentava la novetat que per primer cop hi actuava una formació cubana, Havàname, integrada per tres dones de l'illa caribenya residents a Barcelona.

Els compositors José Luis Ortega Monasterio i Ricard Viladesau van ser homenatjats en una vetllada a la qual hi va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, i en la qual part del públic portava mocadors grocs al coll per mostrar el seu suport als polítics independentistes empresonats i als que són a l´estranger.

La pluja que a la tarda havia caigut en diferents indrets de les comarques gironines només es va insinuar a Calella de Palafrugell i no va posar mai en perill una cantada que va començar a tres quarts d´onze de la nit amb el grup Port-Bo sobre l'escenari, que va interpretar havaneres d'Ortega Monasterio com Bitxintxo o Vell mariner, i altres del seu repertori habitual com La hamaca. A continuació va ser el torn de L'Empordanet, que també presentava una novetat musical en basar l'acompanyament en un violoncel. Lucero de la mañana i La sirena de la Costa Brava són dues de les cinc havaneres que van interpretar.

Va ser llavors el torn d'una de les grans novetats de la vetllada, el grup Havàname, integrat per tres dones cubanes que eren les primeres intèrprets de l'illa carinyena que pujaven a l´escenari de la platja del Port Bo. Van cantar Los palmares de Cuba, La remendadora (una havanera sobre les dones dels mariners que estranaven ahir mateix), A cau d'orella («resumeix moltes de les coses que ens han captivat d'aquesta terra», van dir), Habanera tú i Habaneras de La Habana, de Carlos Cano. L'últim grup a actuar va ser Peix Fregit, tot un clàssic, amb peces com Rosa dels Vents, El cafetal i Pels camins que té la mar.

La cantada no es va acabar aquí, però, perquè com cada any tots els grups participants van pujar a l'escenari per interpetar plegats La bella Lola i El meu avi. Acompanyats, és clar, per les trenta mil persones que els organitzadors preveien que assistirien a l'esdeveniment, alguns des de les grades de la mateixa platja del Port Bo, altres des de diferents punts del nucli on s´havien instal·lat pantalles per seguir la transmissió de TV3, i altres des de les nombroses embarcacions que miraven de situar-se el més a prop possible de l´escenari. Arreu, el cremat va tenir també molt protagonisme.