La vocació de Juli Torres Monsó com a fotògraf va començar ben aviat, als quinze anys, quan el seu pare li va regalar la seva primera càmera, una Kodak amb manxa i un rodet de vuit fotos. A diferència del seu germà gran, l'escultor Francesc Torres Monsó, però, va haver de deixar la vocació artística per treballar com a mecànic ajustador al taller de Can Sarassa. Fotògraf amateur durant anys, Torres (Girona, 1925 - 1999) no es va poder establir com a professional fins als 60, quan juntament amb la seva esposa Concepció Tor va obrir el Foto Cine Juli Torres, a tocar de la plaça del Vi de Girona.

La botiga del carrer Abeuradors, dedicada gairebé en exclusiva a la fotografia de galeria i al revelatge, va continuar oberta fins a l'any 1994, quan va tancar definitivament per jubilació dels seus propietaris.

El fons fotogràfic, format pel seu treball i el de la seva dona, es conserva al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de Girona des de l'any 2005. Està format per més de 12.000 fotografies, entre les quals destaquen els reportatges que de forma continuada va fer de de l'Exposició de Flors de Girona, així com les fotografies de gran format amb una vocació més artística.

Ara la col·lecció Girona Fotògrafs, editada conjuntament per l'Ajuntament de Girona i Rigau Editors per posar en valor l'obra dels fotògrafs gironins, en recupera un centenar en un llibre amb textos del catedràtic de Fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Manolo Laguillo.

El setzè volum de la col·lecció, que es va presentar ahir al vespre en un acte presidit per l'alcaldessa Marta Madrenas, recull imatges de temàtica diversa preses per aquest fotògraf professional de formació autodidacta, entre les quals predominen els paisatges naturals, però també hi ha escenes de la vida quotidiana a Girona i alguns retrats amb una clara intencionalitat artística.

De fet, com a amateur, Torres va participar i guanyar en diferents concursos de l'Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona, l'AFIC, de la que va ser membre. A més, també va participar com a jurat en alguns dels premis que l'entitat organitzava.

I és que Torres Monsó va tenir també una intensa vida associativa. Entre d'altres, va ser president de la secció de Girona de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) i va formar part de la primera junta de l'Agrupació Sardanista de Girona, nascuda l'any 1955.