Tots els gironins estan acostumats a sentir les seves campanades, però quina història s'amaga rere el so que ha marcat la vida de la ciutat des de fa segles? Això és el que Carles González revelarà els propers 17 i 24 de novembre, amb una conferència i una visita comentada sobre la història i la mecànica del rellotge de la Catedral. Aquest és el segon any consecutiu que el Museu d'Història de la Ciutat programa aquesta activitat, que l'any passat va reunir unes 120 persones. La proposta, a més, va ser recollida per la prestigiosa revista anglesa Antiquarian Horology en el seu número de setembre i es troba inclosa en la Setmana de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

L'any passat, González ja va oferir una doble jornada amb una xerrada sobre coneixements bàsics de rellotgeria i una visita per conèixer el funcionament de l'antic rellotge de la Catedral. Davant l'èxit de públic aconseguit, enguany s'ha decidit repetir i ampliar l'experiència. Així, González oferirà el diumenge 17 de novembre, a les onze del matí, la xerrada Coneixements bàsics de rellotgeria. El cronògraf, on s'explicarà el funcionament d'aquest mecanisme. La setmana següent, el 24 de novembre, es farà una visita comentada que començarà al Museu d'Història, on es donarà a conèixer els mecanismes de funcionament, engranatges i usos del rellotge. Tot seguit, els participants aniran també a la Catedral per contemplar l'antic emplaçament del rellotge i veure també la maquinària i funcionament de l'aparell actual. Aquesta activitat comptarà amb la col·laboració del capítol de la Catedral i Gustavo Torres. La visita es farà en grups reduïts de dotze persones, tindrà una durada d'una hora i quart i és imprescindible haver fet reserva prèvia. El primer grup començarà a les onze del matí i el segon, a la una del migdia.

"Em sembla molt interessant poder ensenyar aquest any tota la part pràctica del rellotge, perquè és un element que està molt oblidat però té la seva història i és molt antiga", explica González. Segons assenyala, la visita servirà per conèixer una mica la història del rellotge, veure quins problemes ha tingut i com s'han anat solucionant. A més, s'entregarà un manual explicatiu a tots els assistents.

El recorregut de González per la història del rellotge de la Catedral, des dels seus orígens, a finals del segle XV -en què el mestre Joan Agustí va acordar la construcció d'un rellotge mecànic inspirat en la Catedral de Barcelona- fins a 1982, moment en què es va encarregar al rellotger Joan Fabra un nou rellotge electrònic que controla les agulles de l'esfera i regula els tocs de les campanes.