Segueix-nos a les xarxes socials:

Salt homenatja el seu alcalde poeta

L'Any Sunyer s'obre amb un acte dedicat al fill predilecte de la vila, que ahir feia 90 anys

Salt homenatja el seu alcalde poetaMarc Martí

Poeta, alcalde de Salt, professor de català, activista cultural, diputat, senador... És difícil glossar en poques paraules els 90 anys que ahir complia Salvador Sunyer, però una bona colla d'amics i autoritats van coincidir en descriure'l com una persona compromesa amb la llengua i el país, afable i íntegra. I és que Sunyer no va bufar sol les espelmes, sinó que ho va fer acompanyat de la seva dona, Carme Bover, tota la família i desenes de persones que van omplir el Teatre de Salt per donar el tret de sortida a l'Any Sunyer. Durant els propers 12 mesos, les escoles de la vila i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) faran diverses activitats per treballar la figura del també fill predilecte i cronista oficial de la vila.

L'acte va estar farcit de música, que va anar a càrrec de les nétes de Sunyer, i emotivitat. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, el va descriure com un home de "fidelitats fondes", tot destacant el seu compromís amb Catalunya, la seva llengua i la religió. Per això, el va considerar tot un exemple de cara al futur més immediat: "Si en Sunyer ha estat al peu del canó des de l'any 1963 i ha defensat Catalunya en situacions molt difícils, nosaltres també hem de ser capaços de fer-ho,", va indicar. Una visió molt similar va mostrar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell: "Gent com Sunyer ha marcat el camí perquè la nostra llengua i cultura estiguin on són", va afirmar. L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, el va definir com "una insígnia" dels ideals compartits per molts catalans: la cultura, la llengua i el país.

Miquel Berga, que va ser regidor de Cultura quan Sunyer era alcalde, va destacar que "n'ha vist de tots colors, i ho ha aguantat amb serena dignitat, un caràcter diligent i tenaç, potser tossut però sempre amb humor". Segons va indicar, va haver-hi dues màximes que van marcar la seva actuació al capdavant del consistori: buscar sempre el consens i no estirar mai més el braç que la màniga.

Però a més de la seva implicació política, els interessos de Sunyer han estat sempre polièdrics. Així, l'escriptor Antoni Puigverd va fer un repàs a la seva obra poètica, tot destacant que es tracta d'unes poesies plenes de musicalitat, mots populars i impregnades dels valors del propi autor.

Per la seva banda, mossèn Joan Riu va recordar la seva tasca amb La Pastera, una entitat dedicada al teatre, la poesia i la música en català, on també es feien classes, conferències i festivals de música. "Tu, Salvador, vas ser l'ànima i el director espiritual d'aquella moguda inoblidable i irrepetible", va indicar.

L'exdelegat de Cultura a Girona, Joan Domènech, va ser l'encarregat de posar en valor la seva tasca com a professor de català, tot recordant l'agraïment dels seus alumnes i definint-lo com una persona "íntegra, afable, plena de sensibilitat i humanitat". L'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, no va poder assistir a l'acte però va enviar un text definint Sunyer com "la dignitat elevada a la màxima categoria".

Finalment, l'homenatjat, després dels agraïments de rigor, va instar els presents a seguir el seu rastre: "S'acosta una nova ofensiva contra la nostra llengua, però sortosament també s'acosta l'hora de votar, de dir a plena veu qui som i com ho volem", va afirmar.

Prem per veure més contingut per a tu