Quina és la missió de les confraries, tenint en compte que són associacions de cristians i cristianes? Com la poden dur a terme, en el context de Girona? I a qui s'han de dirigir? Aquestes són només algunes de les preguntes que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va intentar respondre durant la conferència que va oferir ahir en el marc del 75è aniversari de la confraria Jesús Crucificat - Manaies de Girona.

Pardo va recordar que, segons els propis estatuts de la confraria, la seva funció inclou "cuidar l'espiritualitat dels associats i atendre altres serveis de la ciutat en les seves tradicions d'inspiració cristiana i cultural", i que ha d'actuar "en conformitat amb els fins de l'Església i recolzar el testimoni cristià i l'esperit evangèlic de cadascun dels seus membres". Per això, Pardo va alertar del perill de la pèrdua d'identitat i va assenyalar que "si una confraria ha perdut la seva identitat religiosa caldria recuperar-la, i si no es veu possible caldria plantejar-se què cal fer". El bisbe també va advertir que les institucions que tenen una llarga trajectòria pateixen el risc de perdre o deixar diluir les seves característiques més definitòries, i va fer una crida a impedir que això passi. "Els trencaments es poden produir quan una generació agafa les regnes de la institució i sense conèixer o ignorant el passat ho volen començar tot de nou", va indicar. Per això, va assegurar que les institucions només poden avançar cap al futur si ho fan "des de la fidelitat als seus carismes fundacionals". I, per fer-ho, considera que "haurien de conèixer bé la identitat de la seva diòcesi, la seva història, el seu tarannà, les persones que més hi han aportat i tot el que li és propi". Segons el bisbe, si es tenen en compte tots aquests factors, la institució aconseguirà ser "coherent" i no desviar-se de la seva essència.

Després de fer un repàs a la missió de l'Església, que va resumir en quatre símbols -la paraula o Bíblia, els sagraments, la caritat i el sentit de comunitat-, Pardo va assenyalar que les confraries hi comparteixen els principals objectius: viure l'evangeli; proclamar-lo i celebrar-lo i contribuir a construir l'Església perquè tingui continuïtat. En el cas de Girona, Pardo va considerar que la ciutat "estima i valora la pròpia identitat i les pròpies arrels", i va assegurar també que, en general, "hi ha una estimació per la tradició cristiana i catòlica". "El tarannà duna ciutat ve determinat per molts factors, però sense dubte les nostres arrels cristianes han marcat la nostra identitat", va indicar.

Tot i això, el bisbe no es va mostrar aliè a la secularització i al "viure sense Déu", que, segons va dir, "és una corrent que s'encomana". En aquest sentit, va detectar un dèficit en la formació cristiana, amb un augment de la ignorància i la indiferència respecte a aquesta qüestió, i fins i tot va constatar que es produeixen "actituds vergonyants" en relació a la manifestació de la pròpia fe. També es va mostrar conscient que molta gent segueix cercant l'espiritualitat, però "sense Jesús i al marge de l'Església". Per tot plegat, va destacar la necessitat de crear "comunitats vives, corresponsables, samaritanes" i va agrair la capacitat de resistència de les confraries en els moments en què eren qüestionades.

Per tal de continuar exercint la seva missió, Pardo va demanar a les confraries que acullin a tothom i tinguin cura de l'espiritualitat dels seus associats, i que facin tot el possible per ajudar-los a conèixer Jesús. També van demanar als confrares que se sentin "membres vius" d'una comunitat cristina i que no s'avergonyeixin del seu testimoniatge. "Cal estimar l'Església i la pròpia Església de Girona", va indicar. Finalment, davant la proximitat de la Setmana Santa, va demanar que es remogui especialment el fervor cristià de cara a aquestes dates: "Els veritables passos del sant Enterrament sou vosaltres, sou les persones. Porteu les imatges, però els testimonis sou vosaltres", va afirmar.