L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Girona ha presentat avui la proposta de construir tres blocs d’habitatges de protecció oficial a la ciutat, que portarà dilluns 26 de juliol al ple municipal per la seva aprovació. Si la iniciativa aconsegueix el suport necessari, aquest setembre es començarà a redactar el projecte i a principis del 2024, s'iniciaran les obres. "Calculem que les obres estarien acabades en quatre o cinc anys", ha dit la regidora d’Habitatge de l'Ajuntament de Girona, Annabel Moya, durant la presentació.

Calculem que les obres estarien acabades en quatre o cinc anys

Annabel Moya - Regidora d’Habitatge de l'Ajuntament de Girona

Aquests tres blocs d'habitatges de lloguer assequible -destinats a aquells col·lectius que no poden accedir al lloguer de preu de mercat- es volen construir a tres terrenys de propietat municipal ubicats al Pla de Domeny. Concretament, als números 15-17, 19-21 i 42-44 del carrer de la Riera Bullidors. L'Ajuntament cediria aquests terrenys i la construcció aniria tot a càrrec de l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

El projecte

Tot i que el projecte es començaria a redactar al setembre, un cop signat el conveni amb Incasòl, la proposta inicial contempla la construcció d’un màxim de 105 habitatges d’uns 70 metres quatrats i repartits entre els tres blocs. La majoria d’aquests pisos serien administrats per l’Agència Catalana de l’Habitatge durant els 75 anys que s’allarga el conveni. Com a màxim, vuit se’ls quedaria l’Ajuntament de Girona per «emergències» residencials. A més, la part baixa dels edificis es destinaria a locals comercials "per impulsar el comerç de proximitat" al barri.

Actualment, Girona disposa de 180 habitatges públics destinats a diferents usos, que engloben lloguers de protecció oficial i també d'emergència de l’habitatge. L'última promoció d'habitatges de lloguer assequible es va fer fa deu anys. "Sabem que hi ha un problema de fons què és el parc d'habitatge reduït de què disposa Girona", ha dit el vicealcalde de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

En aquesta línia, Moya va especificar que l’Oficina Municipal de l’Habitatge treballa «amb dos ritmes: un a curt termini, per donar resposta a l’emergència de l’habitatge i l’altre a mitjà termini, per garantir l’accés a un habitatge assequible a les persones i famílies joves i a la gent gran».