Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Arxiu Històric de Girona rebaixa de 700 a 320 les caixes de documents del segle XX afectades per les filtracions

Cultura esperarà la valoració final per decidir si emprèn accions legals en contra del responsables de la fuita

Estat dels documents després de la filtració d'aigua a l'Arxiu Històric de GironaMarc Martí

10

Les filtracions d'aigua que van patir l'Arxiu Històric de Girona han afectat a 32 metres lineals, en comptes dels 70 previstos inicialment. Això implica que la documentació danyada per l'aigua és menor, concretament de 320 caixes de les 100.000 que hi ha en aquest equipament. El cap del servei de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals, Enric Cobo, ha destacat que tots els documents molls són del segle XX i es tracta d'arxius de l'administració principalment.

Ara, tots ells estan estesos en el claustre que hi ha a l'arxiu per tal que s'eixuguin. Cobo es mostra esperançat en què es puguin recuperar tots els documents però avança que caldrà esperar a la setmana vinent per saber amb exactitud quin és el grau d'afectació. Per aconseguir que s'assequin, els tècnics de l'arxiu van contactar amb el Meteocat per saber quina era la previsió meteorològica de cara als propers dies i saber quin grau d'humitat hi hauria.

L'objectiu era saber si seria suficient ventilant els documents amb les obertures que hi ha o caldrien altres tècniques. Mentre al claustre s'estenen tots els documents molls, al dipòsit on es trobaven els documents hi ha instal·lats ventiladors i altres mecanismes per "reduir al màxim el nivell d'humitat" de la sala i de la resta d'arxius que no s'han mullat.

Menys problemes amb l'aigua neta

El cap de coordinació ha destacat que el fet que l'aigua filtrada fos "neta" en comptes de ser bruta o residual afavoreix l'estat de conservació de tots els registres i llibres que s'han mullat. El motiu és que no hi ha restes vegetals a l'aigua i això evita la proliferació de fongs i altres patologies que podrien afectar als documents.

Malgrat tot, quan els documents s'hagin eixugat completament els arxivadors i restauradors hauran de comprovar si cal aplicar algun tractament per garantir-ne la preservació. De cara a la setmana vinent també es calcularà si cal aplicar tècniques com congelar els arxius per conservar-los o si s'han de digitalitzar per assegurar-ne la supervivència.

De fet, Cobos ha recordat que l'arxiu de Girona és un dels que més documents digitalitzats té i la previsió és seguir ampliant aquesta col·lecció per assegurar-se que si mai hi hagués cap incident no es perdi cap dels arxius que guarda.

Sense data d'obertura

La filtració d'aigua ha obligat a tancar l'Arxiu Històric de Girona perquè cal adequar la zona de consultes. De tota manera, des de l'arxiu recorden que hi ha molts documents que es poden consultar a través del portal web o adreçant-se per correu electrònic a l'arxiu. Malgrat tot, el cap del servei de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals no ha pogut avançar cap data per a la reobertura presencial de l'arxiu.

Assegura que primer volen comprovar l'afectació final de la filtració i quan es recuperi la normalitat intentaran tornar a obrir tan ràpid com sigui possible.

CRÍTIQUES DEL PSC

Sílvia Paneque, regidora i diputada del PSC, va lamentar la «gestió antiquada i ineficaç» per part de la Generalitat i l’ajuntament en aquest incident. Paneque ha entrat al Parlament una sèrie de preguntes dirigides al govern per saber «quants documents de la història de Girona han estat danyats» i quines mesures s’han decidit per «recuperar el major número de documents possibles». Segons la seva opinió, aquesta situació ha estat un «error gravíssim» i cal garantir que «no torni a passar».

La diputada també reclama «tots els esforços per part de totes les persones implicades per fer que es construeixi de manera urgent el nou Arxiu Històric a Fontajau». En aquest sentit, reclama que el govern de la Generalitat també col·labori a fer possible que l’Ajuntament de Girona cedeixi un terreny a Fontajau, perquè l’Estat hi construeixi el nou Arxiu i que la Generalitat «utilitzi aquesta ocasió per tenir-hi una gestió pionera, avançada i moderna».

Prem per veure més contingut per a tu