La pel·lícula capdavantera en la cursa pels Oscar s´estrena aquesta setmana. La presentació de The imitation game (Descifrando enigma) suposa a més l´inici d´unes setmanes en les quals no deixaran d´arribar-nos alguns dels títols més interessants de la temporada. L´estrena d´avui pot presumir ja de ser una de les cintes més nominades als Globus d´Or (pel·lícula, actor, actriu de repartiment, guió i banda sonora) i d´haver guanyat el premi del públic al festival de Toronto, un reconeixement que s´ha mostrat decisiu en anteriors temporades. The imitation game és un retrat dramatitzat de la vida d´un heroi totalment desconegut de la història de la Gran Bretanya, l´analista Alan Turing, que va descobrir el codi secret de la màquina Enigma, que xifrava els missatges que s´enviaven els militars alemanys durant la Segona Guerra Mundial. La seva feina va ser essencial per acabar amb l´enfrontament bèl·lic i se´l considera un pioner de la informàtica moderna, però, malgrat tot, durant l´hivern del 1952, les autoritats van arrestar-lo per ser homosexual, una ofensa criminal en aquell moment.

Benedict Cumberbatch, l´actor més carismàtic del moment, assumeix el protagonisme del film el mateix any que també ha guanyat un premi Emmy per la seva interpretació del detectiu d´Arthur Conan Doyle a la brillant sèrie Sherlock. Curiosament Cumberbatch i Turing comparteixen dues dades sorprenents: van estudiar a la mateixa universitat, a Manchester, i mantenen un vincle de sang que, tot i semblar molt distant, és sorprenentment real. L´increïble i britànic repartiment del film també suma la bellíssima Keira Knightley, nominada a l´Oscar per Orgullo y prejuicio i al BAFTA per Expiación, Matthew Goode, darrera- ment molt vist a la televisió per una anunci de Ferrero Rocher, però també conegut per cintes com Watchmen i Stoker, Mark Strong, dolent habitual de cintes com El topo i Robin Hood, Charles Dance, de la sèrie Juego de tronos, Matthew Beard (An education) i Rory Kinnear (Skyfall).

Dirigeix el noruec Morten Tyldum, que va estrenar amb un èxit internacional notable la cinta Headhunters, que adaptava el best seller de Jo Nesbø. Segons la crítica, The imitation game és una de les millors pel·lícules de l´any i una de les biografies més astutes que s´han rodat mai. Els entesos posen al capdamunt dels elogis a Benedict Cumberbatch, la interpretació del qual és considerada la millor de la seva carrera, i Alexandre Desplat, el sensacional compositor de bandes sonores com El curioso caso de Benjamin Button, The queen o El discurso del rey. Per a distribuir The imitation game, The Weinstein Company (Shakespeare enamorado, Pulp Fiction) ha arribat a pagar 7 milions d´euros, la major inversió que una cinta ha merescut aquest any en el mercat de cinema nord-americà i un signe clar del seu potencial oscaritzable.