«La Monja II»: El temps de Valak

La nova entrega de l’univers «Expediente Warren» treu tot el potencial terrorífic de la seva protagonista

El temps de Valak

El temps de Valak / L’ESTRENA

L’ESTRENA

La saga Expediente Warren està sent molt fructuosa. Amb l’excepció d’alguna ensopegada menor, com La llorona, la majoria de seqüeles i spin-off d’aquella primera i magnífica pel·lícula permeten expandir el seu imaginari amb eficàcia i també descobrir nous talents per al gènere. La primera part de La monja era correcta, però no aconseguí inventar res. Si bé era funcional per aprofundir en el personatge, com a exercici de suspens era tirant a previsible, entre d’altres coses perquè els seus responsables ho refiaven tot a l’ensurt tradicional. La monja II tenia el repte, per tant, de superar aquesta sensació d’inèrcia de la seva predecessora, i més tenint en compte que el seu públic potencial ja les ha vist de tots colors i potser no li haurien comprat una altra sèrie B del piló. Afortunadament, el director Michael Chaves, que ja va corregir els seus errors de La llorona al tercer i magnífic lliurament de Expediente Warren, ha captat el missatge.

El temps de Valak

El temps de Valak / L’ESTRENA

Aquesta seqüela no només és infinitament superior a l’hora de mostrar els matisos de la monja posseïda pel diable, sinó que també aconsegueix tornar-se més pertorbadora i terrorífica. Aquí sí que la protagonista fa justícia a la seva inquietant imatge, a banda de moure’s molt millor a la frontera entre el thriller religiós, el relat de fantasmes i l’slasher de tota la vida. Assumint que ja s’ha anunciat una quarta Expediente Warren i que hi haurà d’altres spin-off de la saga, molt malament hauria d’anar a taquilla com perquè la monja diabòlica no acabés tornant a les nostres pantalles.

El temps de Valak

El temps de Valak / L’ESTRENA

L’acció del film se situa a la França del 1956. En una abadia, un sacerdot apareix mort en estranyes circumstàncies. No és un cas aïllat, perquè ja fa temps que s’hi produeixen fenòmens inexplicables que apunten a velles malediccions. La germana Irene no triga a adonar-se que els crims són obra de Valak, la monja posseïda pel Diable, amb la qual té un compte pendent. Malgrat les reticències dels seus superiors, Irene decideix investigar els fets, per acabar descobrint que el tèrbol passat de Valak és la clau per expulsar-la del nostre món d’una vegada per totes. Atmosfèrica i plena de moments que fan saltar de la butaca (la banda sonora de Marco Beltrami hi té molt a veure, en tots dos aspectes), La monja II sap treure profit de l’aterridora protagonista mentre aprofundeix en una narrativa que casa perfectament amb la que treballa James Wan a Expediente Warren.

El repartiment de la pel·lícula compta amb Taissa Farmiga, Storm Reid, Bonnie Aarons, Anna Popplewell, Katelyn Rose Downey, Jonas Bloquet, Maxime Elias-Menet i Anouk Darwin Homewood.