1Mariló Montero debuta. Substitueix el monstre Torreiglesias, l'home que de tant fer programes de medicina preventiva pensava que era metge, i solia enfadar-se i trencar un got en pantalla. Veiem la noia el primer dia vestida de groc, glamurosa ella, passejant-se per un decorat tan ample com la distància entre Conca i Santander. L'espai té més de magazín de ràdio (morning show, que diuen els americans i en Cuní) que una altra cosa. És com si agafessin la programació anterior i la fiquessin en un decorat enorme. Tenim cuina adaptada a gent gran, malalties, gimnàstica, o un paio perdut que ens descobreix una platja secreta. Seccions massa curtes i ritme lent, que poliran. Esperem, pel bé dels jubilats/ades.

Podem dir que el concurs que ensenya vocabulari guanya amb nanos joves, identificant, per exemple, la paraula xocolata a través de la mímica? Apa, que al pobre que li toca fer-se entendre que la paraula amagada és Doraemon! Potser resulta més curiós perquè els nens són tan macos i fotogènics! Són uns màquines, les encerten totes en la secció visual. Per què deu ser? Cal recalcar que tenim els nostres petits fins a quarts de 12 de la nit passades, la qual cosa demostra que els vailets no tenen hora d'anar a dormir i que ells controlen el comandament. Pep Plaza, imitador tot terreny, fa la prova musical als nanos. L'espai del mataroní Espartac Peran potser es veu més desenfadat ara. No hi ha adults suant la cansalada, amb aquella tensió interessada, per embutxacar-se calés. Ja ho deien els clàssics: en els més petits ens veiem reflectits nosaltres.

bocamoll TV3. Dimecres, nit

aprenem, mikimoto

Llucià Ferrer, noi de la generació postMikimoto, format a l'escola de Flash Ràdio, viver de radiofonistes, se'ns passeja pels petits pobles per ensenyar-nos la Catalunya més raconera i misteriosa. Com Iker Jiménez, però sense canguelo. És l'home que pot bombardejar-nos amb més acudits per metre quadrat de frase. Impressionant. L'espai és una bona manera d'entrar en la geografia catalana des de la curiositat. Dimecres trobem 56 associacions en un poble de les Garrigues, Juneda, amb 3.000 habitants. Els manca, diu el presentador, una associació de gent que no és de cap associació. A Llívia, territori de gent de calé, trobem el millor pizzer d'Europa, Fabian Martín (en Llucià el felicita per un restaurant obert a Barcelona, diu, que acaba de tancar ara!). Gravat fa temps, eh?

quin país! TV3. Cada dia, nit