L'exministre de Defensa Alberto Oliart serà el nou president de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) després de l'acord al qual van arribar ahir el PSOE i el PP.

Oliart, de 81 anys, substituirà Luis Fernández, que ha convocat demà de forma extraordinària el Consell de la Corporació per anunciar que deixa la presidència de l'ens públic. Segons estableix el Reglament de la Corporació, la proposta haurà de sotmetre's a votació en el Congrés dels Diputats i requerirà una majoria de dos terços de la Cambra.

El nou responsable de RTVE va ser ministre d'Indústria i Energia, i de Sanitat amb Adolfo Suárez. Posteriorment, va ocupar el Ministeri de Defensa durant el Govern de Leopoldo Calvo Sotelo fins a la formació del primer Executiu de Felipe González.

Per la seva banda, els grups parlamentaris de PNB i ERC van censurar la forma de designació d'Oliart, que van titllar de "nepòtica", "lamentable" i "gens democràtic". El portaveu d'ERC a la Cambra Baixa, Joan Ridao, va lamentar que els grups minoritaris hagin estat "obviats" en el procés de designació.

La marxa de Fernández es produeix després que diferents informacions en les últimes setmanes assenyalessin que el president de l'ens públic tenia la intenció d'abandonar la casa per possibles desavinences amb la nova llei de finançament que establirà l'eliminació de la publicitat a la cadena pública a partir de l'1 de gener de 2010, un extrem desmentit per ell mateix. De fet, en una carta dirigida als treballadors del grup públic, als quals agraeix el seu esforç, afirma que se'n va per "raons estrictament personals" i reconeix que ha estat "una decisió difícil".

Fernández considera que RTVE és avui més forta que fa tres anys i agraeix a tots els que s'han esforçat per millorar RTVE en aquest tiemps, els que "ens han estimulat amb el reconeixement o amb la crítica oberta i lleial". També demana disculpes "als que, havent practicat aquest compromís, poguessin sentir que no vaig estar a l'alçada de les expectatives dels ciutadans".