Els fogons d'una vella casona del nord, una llotja gallega, la tonyina vermella Cadis... Imanol Arias i Juan Echanove es preparen per fer un recorregut gastronòmic i cultural a Un país para comérselo, la sèrie documental que La 1 de TVE estrena avui.

Un país para comérselo proposa a l'espectador un passeig setmanal de 45 minuts per la nostra cultura, les nostres arrels i les nostres tradicions a través de la gastronomia. La geografia espanyola està plena de petits racons que produeixen les millors matèries primeres, base de la dieta mediterrània que reivindicarà l'espai cada dijous. Es tracta de tornar als llocs on la cuina espanyola es fa gran, no només els restaurants i els cellers de prestigi, sinó sobretot els fogons d'una vella casona del nord, una llotja gallega, l'horta navarresa o la llevantina, una taverna gaditana o la devesa extremenya.

Per realitzar aquest apassionant viatge, TVE compta amb Imanol Arias i Juan Echanove, germans a Cuéntame cómo pasó i sobretot grans amics a la vida real. La parella compartirà molt més que un deliciós plat de menjar. Rere cada producte sempre hi ha una història humana, protagonitzada per gent del carrer, treballadors de la pesca, l'agricultura o l'hostaleria. Com reconeix Imanol Arias, "és el primer cop que he recorregut Espanya així, a través dels seus productes, buscant les històries extraordinàries de les persones que hi ha al darrere".

El menjar els portarà a altres camps de la cultura popular, com l'art, la literatura o la música. Artistes anònims i famosos portaran a la taula les cançons que sonen ritualment en celebraciones familiars, festes, confraries, comissions i associacions. Segons Echanove, "no es tracta només d'apreciar l'excel·lent gastronomia de tots els racons del nostre país, sinó de valorar, i molt, l'enorme esforç que des de temps remots vénen realitzant famílies i individus intentant obtenir l'excel·lència en els productes que els donen raó de ser".