Isabel era una nena que el destí convertiria en reina de Castella i Fernando, un home d'acció en el regne pobre d'Aragó, però de la seva sinergia va néixer el que avui coneixem com Espanya, un procés que TVE roda amb tot luxe de detalls i intrigues en la seva sèrie més ambiciosa, Isabel. Michelle Jenner i Rodolfo Sancho es converteixen, sota la direcció de Jordi Frades, en els Reis Catòlics, però des de la perspectiva de qui no sap el lloc que ocuparan en la Història d'Espanya. Així ho van mostrar en l'avançament del primer capítol en ple Festival de Sant Sebastià el setembre passat.

Aquesta luxosa superproducció televisiva de Diagonal TV, la primera temporada de la qual tindrà 13 capítols, ha fet viatjar l'equip des de l'alcàsser de Segòvia al castell d'Arévalo, passant per Madrid i Càceres, on es va rodar la coronació de la reina, esdevinguda el 1474.

"Estem explicant una part de la seva vida que no és del que més s'ha parlat en els llibres. És tot el procés fins que arriba a ser reina, tota la intriga política", explica Jenner, qui, com bona fan d'Els Tudor, es mostra encantada entre els velluts, enagos i els sumptuosos pentinats palatins.

Jenner, que prossegueix la seva carrera ascendent a la televisió després de Los hombres de Paco i que en cinema ha destacat aquest any amb No tengas miedo, omple Isabel de candor, però també de l'empenta que li va obrir pas en la Història. Filla de Juan II de Castella i Isabel de Portugal, germana de l'infant Alfonso i germanastra d'Enric IV, Isabel de Castella va haver de sobreviure en un món d'homes i sotmetre la seva vida personal a la responsabilitat d'un petit regne que acabaria desembocant en l'imperi més gran del segle XV.

"La meva documentació històrica ha estat molta, però hi ha coses que no s'expliquen en els llibres d'història. M'ho he pres com si em succeís a mi", va explicar Jener als periodistes.