El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha volgut deixar clar aquest dimecres que el model de mitjans de comunicació públics de la Generalitat no té res a veure amb el que tenen a altres països com Grècia, on la televisió estatal ha acabat tancant. "El nostre model no s'inspira en el grec", ha sentenciat Homs, responent així a la pregunta formulada per ICV-EUiA que qüestionava si les retallades en mitjans públics tenien la intenció de desmantellar-los com al país hel·lènic. A més de negar aquest retret, Homs ha volgut vincular la baixada en el pressupost de TVC i de les emissores de Catalunya Ràdio amb la "extraordinària" caiguda d'ingressos en publicitat.

"Des de la cordialitat cap als grecs, hem de dir que el nostre model de mitjans públics no s'inspira en el grec". D'aquesta manera ha reaccionat Homs davant la crítica feta per la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas arran de la baixada anunciada en el pressupost per a la televisió i ràdio públiques de Catalunya i l'ERO que s'ha donat a conèixer. De la mateixa manera, Homs ha recomanat als ecosocialistes que "no s'inspiren en Syriza". "Inspirem-nos tots en bones practiques", ha dit Homs.

Pel que fa als recursos previstos per a TVC i Catalunya Ràdio, Homs ha recordat que l'aportació que la Generalitat pot assumir ara "és, poc o molt, la mateixa que es va fer l'any 2005 o 2006, amb el fet diferencial que, en termes relatius, és més". I és que, segons el conseller, fa uns anys els ingressos en publicitat eren norablement més elevats i ara als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) la "caiguda en publicitat és extraordinària". "En aquest context s'han de prendre decisions per fer viable el servei públic que ha de seguir sent de qualitat", ha dit Homs.

La diputada d'ICV-EUiA ha vist en l'actuació del Govern amb la CCMA un "risc de tocar de mort" els mitjans públics. I ha demanat a Homs que apliquin "alternatives com reduir els sous dels directius que cobren per sobre de les nostres possibilitats", mantenir o incrementar la publicitat als mitjans o "deixar de mantenir les ajudes milionàries a mitjans privats que són competència dels públics". Segons Ribas, el Govern està "tocant el model i la qualitat" dels mitjans públics. "No es pot fer el mateix amb menys diners i això suposarà una minva de la llibertar d'expressió, de la llibertat d'informació i la per tant de la democràcia", ha sentenciat.