Els periodistes Alejandra Andrade i Jalis de la Serna no volien fer un programa "de denúncia", però la veritat és que Encarcelados, que s'ha presentat aquesta setmana al Festival de Televisió de Vitòria, remou consciències amb les seves imatges exclusives de com viuen els espanyols presos a l'estranger.

Encarcelados arrenca aquesta nit a La Sexta amb un lliurament dedicat a les presons de Bolívia, on s'observa l'amuntegament, la manca de menjar i condicions higièniques i també la violència de "situacions que ratllen la violació dels drets humans", va explicar de la Serna. Per Andrade, una de les coses més dures del seu periple per trenta penals del Perú, Brasil, Colòmbia, Bolívia, República Dominicana, Costa Rica i el Salvador , ha estat "veure nens vivint en aquestes condicions a les presons amb les seves famílies".

Una situació habitual en moltes d'aquestes presons on compleixen condemna els 120 homes i dones entrevistats per al programa, un treball que ha anat des dels penals de violents "Maras" als de màxima seguretat de Brasil , i en el qual l'equip de producció ha hagut de negociar l'accés "amb els capos" de la presó. Capos que en molts casos lloguen una cel·la o fins i tot cobren per dormir a terra, quan no extorsionen i torturen per aconseguir diners, com va passar a Narcís , un petit empresari català. Un altre pres reclama a l'ambaixada espanyola ajuda per arreglar-se la dentadura, que ha perdut a causa de les pallisses, i de la condicions de salubritat del penal. El nou format de La Sexta ens apropa a la realitat que viuen els 2.500 presos espanyols a tot el món, dels quals 1.500 estan en algunes de les presons més conflictives d'Amèrica Llatina, la majoria per delictes relacionats amb les drogues .