El Ministeri d'Hisenda ha reclamat 80,5 milions d'euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en concepte de l'IVA que grava les televisions i ràdios públiques de l'Estat. En un comunicat enviat ahir, la CCMA va assenyalar que el Ministeri fonamenta la seva petició en un "canvi de criteri" de la mateixa administració tributària en la deducció de l'IVA que afecta les televisions i ràdios públiques no estatals.

L'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) del Ministeri d'Hisenda va comunicar ahir al matí a la Corporació l'acta d'inspecció sobre el conflicte de l'IVA, en la qual li reclama el pagament dels imports per deducció que s'han efectuat durant els anys 2012 i 2013. En el moment de la notificació, la CCMA va comunicar a l'AEAT la seva disconformitat amb aquesta reclamació i va expressar la voluntat d'iniciar "tots els procediments legals oportuns" per defensar els interessos legítims dels mitjans públics catalans.

Fins ara, la CCMA es deduïa l'IVA del 100 % dels seus ingressos, entre els quals s'inclouen les aportacions del govern autonòmic i els ingressos per publicitat però, després del canvi de criteri d'Hisenda, les televisions públiques només poden deduir-se l'IVA dels ingressos percebuts en concepte de publicitat i no de les aportacions públiques.

La Corporació defensa així mateix, que TV3 i Catalunya Ràdio apliquen exactament els mateixos criteris regulats per la normativa fiscal des de l'inici de l'aplicació de l'impost. La CCMA fonamenta la seva disconformitat en el fet que aquesta reclamació del Ministeri d'Hisenda no està avalada per cap llei, sinó exclusivament per un "canvi de criteri" de la mateixa administració tributària.

De fet, la normativa vigent és la que ha permès a la CCMA aplicar l'actual sistema de deducció des de la creació d'aquest impost i ha estat avalat fins i tot pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Perilla la viabilitat

L'acció d'Hisenda, segons la CCMA, comporta "greus efectes sobre l'exercici pressupostari en curs i amenaça la viabilitat del projecte de ràdio i televisió públiques de Catalunya". En el mateix comunicat s'al·lega que l'exigència de pagament dels 80,5 MEUR no és "assumible" després d'haver reduït en un 36% els pressupostos del 2010 al 2014 (dels 457,5 MEUR als 290,8).

El president de la Corporació, Brauli Duart, informarà al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat per tal d'acordar conjuntament les actuacions de resposta a aquesta decisió del Ministeri d'Hisenda.