El fins ara director de Premsa i Comunicació del PPC, Eladio Jareño, ha estat nomenat director de RTVE a Catalunya en substitució d'Ana María Bordas, que a partir d'ara és directora de La 2. Jareño (Barcelona, 1958) va iniciar la carrera com a responsable d'imatge i comunicació de la seguretat en els Jocs de Barcelona per, tot se?guit, exercir com a cap de premsa del Governador Civil de Barcelona, entre 1992 i 1996. Així mateix, ja va ser director de RTVE a Sant Cugat entre els anys 2003 i 2004 i posteriorment, entre el 2004 i el 2008, va ser director de programes infantils i juvenils de TVE. Per la seva part, Bordas (Barcelona, 1959) va assumir la direcció de RTVE a Catalunya el 2013 i el 2010 havia estat nomenada directora de TVE.

Els nomenaments es produeixen tres setmanes després que José Antonio Sánchez passés a ser president de RTVE. El nou president de la corporació pública ja va destituir fa dues setmanes el cap d'informatius de la televisió pública, Julio Somoano, perquè el rellevés el fins aleshores subdirector d'Opinió i Economia del diari La Razón, José Antonio Álvarez Gundín. Ara, a més dels nomenaments de Jareño i Bordas, també ha aprovat una reorganització de l'estructura directiva de RTVE i ha nombrat Javier Lamana secretari general i del consell d'administració de la corporació.

Nou Pla de sostenibilitat

En l'aspecte econòmic, el Consell d'Administració de RTVE va aprovar ahir el Pla de Sostenibilitat i Millora de l'Eficiència de la Corporació que preveu un estalvi de 20 milions d'euros en despeses generals, dels quals 12 corresponen a 2015 i 8-2016. El pla, pel qual s'ha acordat la venda dels mítics Estudis Buñuel, planteja una reducció en les despeses de personal de 4 milions d'euros en dos anys, així com una proposta d'increment dels ingressos propis d'un 10% anual, a més de la potenciació de la inversió al voltant dels 40 milions anuals, segons va informar ahir la televisió pública en una nota.

RTVE sol·licitarà un crèdit pressupostari extraordinari al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, ja que la xifra final de dèficit previst per al tancament de 2014 arriba als 133 milions d'euros. Com a conseqüència de l'absència de liquidacions complementàries de les taxes dels operadors, aclareix l'empresa, durant aquest any s'ha produït una desviació negativa dels ingressos de la corporació RTVE de 100,8 milions d'euros.

A més, la corporació simplificarà l'organigrama directiu amb una reducció del 20% i per això ha eliminat 34 llocs directius; entre ells, s'ha prescindit d'una desena de directius externs, segons van precisar a Efe fonts de l'ens.