TV3 estrena aquesta nit el documental "Perseguits i salvats", de Felip Solé, a les 22.00, dins del programa Sense ficció. Es tracta d'una producció de Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Se sap que sis milions de jueus van morir durant l'holocaust. I també que des de Franc?a es van deportar 76.000 jueus, entre els quals hi havia 11.000 infants. Amb tot, la comunitat jueva francesa és la que va salvaguardar més vides. Va ser gràcies a les seves pròpies organitzacions i a la Resistència francesa, que van organitzar centenars d'amagatalls i els van ajudar a escapar de la deportació. Encara s'ignora el nombre exacte de jueus que van aconseguir fugir travessant els Pirineus, però els historiadors situen la xifra al voltant dels 7.000. El documental "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira" comenc?a quan els alemanys ocupen la Franc?a de Vichy i controlen tota la frontera francoespanyola. A partir d'aquell moment, successives expedicions d'homes, dones i infants jueus aconsegueixen travessar els Pirineus.

Sortint dels petits pobles de l'Arièja, recorren els camins de nit i amb boira, sempre amb la por de trobar-se amb les patrulles alemanyes, fins que arriben als petits pobles de la Vall d'Aran, dels dos Pallars, de l'Alt Urgell i de la Cerdanya lleidatana. Aquests són alguns escenaris dels seus sofriments, i els passadors catalans són els seus àngels de llum, però també de tenebra. Hi ha expedicions que són detingudes, mentre que altres aconsegueixen passar entre les malles de la xarxa de vigila?ncia espanyola. L'objectiu és arribar a Barcelona, que es converteix en el punt de partida de nous viatges amb destí a Palestina, Amèrica o l'Àfrica del Nord.