La major part dels televisors de les comarques gironines, igual que els de la resta de l'Estat, van resintonitzar la TDT el passat diumenge 26 d'octubre. Aquest procés ha comportat que actualment els espectadors tinguin gairebé tots els canals per duplicat. Les freqüències de Mediaset i Atresmedia indiquen quin és el nou i quin el vell. Una identificació que, segons els calendari previst pel Ministeri d'Indústria, desapareixerà a partir del proper 31 de desembre. Tanmateix, els canals de Televisió de Catalunya, tot i que també es troben per duplicat, encara no s'han adaptat al nou dividend digital i, amb la situació actual, la desconnexió per comarques només es pot rebre mitjançant el canal més antic.

A l'espera de resoldre el problema que suposa la pèrdua d'un múltiplex -fins ara un servia per allotjar tots els canals de la Corporació, mentre el segon es feia servir per les emissions de TV3 HD- així com el salt a la nova freqüència adjudicada per el nou pla per a la TDT, Televisió de Catalunya ha duplicat els seus canals. Aquest fet ha provocat que alguns televisors es quedin per defecte, en fer la resintonització general, amb els canals més nous. Per aquest motiu, alguns espectadors s'han quedat sense la possibilitat de rebre el senyal de la desconnexió per als Telenotícies Comarques, atès que el canal duplicat -el més nou- només emet els continguts locals de la demarcació de Barcelona.

Des de TVC s'espera que tot plegat es resolgui a finals d'any, moment en què finalitza el termini per adaptar-se al nou divident digital. Entre les possibles solucions per mantenir l'actual oferta de canals tot i la pèrdua d'un múltiplex, els responsables de la Corporació treballen amb tècniques de compressió de la imatge, que permetrien allotjar en un únic múltiplex tots els canals, així com amb la possibilitat d'arribar a un acord amb el grup Godó, que actualment opera el tercer múltiplex del qual la Generalitat n'és propietària.

Preocupació pel termini

Representants de diferents sectors i agents directament afectats pel procés d'alliberament del dividend digital es van mostrar ahir preocupats perquè creuen que no hi ha "capacitat suficient" per assolir un grau d'adaptació d'antenes "acceptable" d'ara a final d'any.

El Consell General de Consumidors i Usuaris, la Federació d'Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmica (Forta) o la Unió de Televisions Comercials en Obert (Uteca), es troben entre el grup de firmants d'un manifest que demana al Ministeri d'Indústria allargar el temps, atès que encara són molts els edificis que no han realitzat les obres per adaptar les seves antenes.