Google tancarà el lloc Google News a Espanya el 16 de desembre en considerar inviable la seva continuïtat després de l'entrada en vigor d'una nova llei de propietat intel·lectual al gener, segons va informar ahir el gegant tecnològic nord-americà. "Ho lamentem molt però el 16 de desembre (abans que la nova llei entri en vigor al gener) eliminarem les publicacions espanyoles de Google News i tancarem Google News a Espanya", va anunciar ahir al bloc de la companyia el responsable de Google News, Richard Gingras.

La nova llei requereix que les publicacions cobrin una tarifa, vulguin o no, a Google News quan el lloc reprodueixi el seu contingut, una exigència que Gingras considera "simplement no sostenible", ja que el servei no obté beneficis.

L'executiu va destacar que durant segles l'abast de les publicacions va estar limitat al nombre de còpies que eren capaços d'imprimir. "Internet va canviar tot això, creant tremendes oportunitats, però també desafiaments reals per a les publicacions en augmentar la competició tant per l'atenció dels lectors com pels euros en publicitat", va afirmar el responsable.

"Estem compromesos amb ajudar a la indústria editorial a afrontar aquest repte i esperem seguir treballant amb els nostres milers de socis a nivell global, igual que amb Espanya, per ajudar-los a augmentar la seva audiència en línia i els seus ingressos", va assegurar Gingras al bloc de Google. Google News té més de 70 edicions a nivell internacional i està disponible en 35 llengües. Gingras va assegurar que a milions d'usuaris al voltant del món els agrada el servei i els inspira confiança.

Els editors demanen protecció

L'Associació d'Editors Espanyols (AEDE) va requerir ahir, davant la decisió de Google de tancar el seu servei Google News a Espanya, la intervenció de les autoritats espanyoles i comunitàries, i de la competència, per protegir "de manera eficaç" els drets de els ciutadans i de les empreses. En un comunicat la AEDE va reaccionar així davant la decisió de Google de tancar el proper el seu servei de notícies.

Malgrat la seva sol·licitud, l'associació va estimar que "l'abast real de la decisió" de Google només podrà ser valorat "quan es conegui la forma concreta sota la qual serà portada a terme". Els editors van assenyalar que Google controla a Espanya gairebé la totalitat de les recerques en el mercat i constitueix "l'autèntica porta d'accés a Internet". Per a l'AEDE, el tancament no equival a la clausura d'un servei més, "donada la seva posició dominant en el mercat i tindrà sens dubte un impacte negatiu en els ciutadans i les empreses espanyoles".