El Consell de Ministres va aprovar ahir l'acord pel qual es convoca el concurs públic per a l'adjudicació de sis llicències de canals de televisió en obert, tres en alta definició (HD) i tres en qualitat estàndard (SD). Així ho va anunciar ahir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què va explicar que el concurs es convoca en règim de lliure concurrència i, per tant, podran presentar-se tots aquells operadors que estiguin interessats i compleixin els requisits establerts en la Llei General de Comunicació Audiovisual i els específics inclosos en les bases.

Cada licitador podrà optar fins a un màxim de 2 llicències: una llicència per a l'explotació d'un canal en alta definició i una altra, per a un estàndard. I això s'ha estipulat així, segons va afegir la vicepresidenta, per garantir l'"equilibri" entre innovació tecnològica i uns serveis de més qualitat i més representativitat d'interessos i pluralisme audiovisual.

En el cas dels canals en qualitat estàndard, es valoraran fonamentalment els aspectes relatius a l'expressió lliure i pluralista d'idees i corrents d'opinió, mentre que en el cas dels d'alta definició es valorarà l'oferta d'una programació que contingui continguts d'alta qualitat, va informar Indústria en una nota de premsa.

Entre els objectius del concurs es troba fomentar el desenvolupament de serveis digitals avançats, la creació de serveis i aplicacions innovadores i la posada en marxa de plans d'impuls de nous mètodes d'aprenentatge d'idiomes per a nens i joves.

Les ofertes s'hauran de presentar abans del proper dijous, 28 de maig, i la resolució del concurs per part del Consell de Ministres es produirà en un termini màxim de 6 mesos des de la data de publicació al Butlletí Oficial de l'Estat.

Els canals tancats, a l'aire

La Unió de Televisions Comercials en Obert (Uteca) va advertir que el concurs aprovat "òbvia" l'hipotètic tancament de vuit canals davant l'imminent sentència que ha de dictar el Suprem. En un comunicat, l'associació afirma que la mesura suposa "un impuls" a l'opció de la televisió de pagament i critica que, en tot just un any, els teleespectadors puguin perdre 17 canals gratuïts.

Per a la patronal de les privades, el Govern ara "intensifica la fustigació" als canals en obert i no només posa de manifest el seu "complet desconeixement" de les necessitats del sector, sinó que "persisteix en l'incompliment" dels compromisos adquirits amb les televisions en la transició de la televisió analògica a la TDT.