El Consell de Ministres va aprovar ahir l'adjudicació de tres nous canals de TDT en alta definició (HD) a Atresmedia, Mediaset España i Real Madrid TV i altres tres en qualitat estàndard (SD) al Grup Secuoya, 13tv i Radio Blanca (Kiss FM) , les emissions dels quals començaran en el termini màxim de sis mesos. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va subratllar que "les condicions han estat exactament les mateixes per a tots els operadors", s'han valorat les ofertes de tots basant-se en "els mateixos criteris" i va recalcar que en aquest tipus de concursos la "discrecionalitat és zero".

"Al final la taula tècnica ha determinat que aquests eren dels sis operadors adjudicataris", va asseverar Soria en ser preguntat per la possibilitat que es generi una situació de posició dominant en el mercat audiovisual i pel fet que s'hagi adjudicat un nou canal d'abast nacional a un club de futbol. El Govern va convocar el concurs públic per a l'adjudicació d'aquestes sis noves llicències en obert el passat mes d'abril i Indústria va admetre al juny les ofertes de nou dels dotze operadors.

Una pèrdua de pluralisme

L'adjudicació dels nous canals de la TDT no es troba exempta de polèmica. La decisió confirmada ara per l'executiu, a poc més de dos mesos de les eleccions generals, ha suscitat crítiques per part de Prisa, Vocento i El Corte Inglés, les tres empreses que han quedat exloses. El grup Prisa, que presideix Juan Luis Cebrián, ha demanat que no s'adjudiquin a Atresmedia i Mediaset dos dels nous canals perquè entén que crearia "un risc d'abús de posició dominant", ja que aquests dos grups posseeixen cinc i sis canals respectivament. Per la seva banda, el conseller delegat de Vocento, Luis Enríquez, va assegurar el passat dia 5 que estaven pensant recórrer l'adjudicació.