L'Aràbia Saudita és un dels principals aliats d'Occident. El petroli i el seu rol geoestratègic passen per sobre de qualsevol consideració basada en la defensa dels drets humans, tal com han denunciat en nombroses ocasions organitzacions com Amnistia Internacional. L'aliança econòmica i militar comença a trontollar pel paper que juga la monarquia saudita en l'exportació de la visió més intolerant de l'islam. La confessió wahhabita és la que regeix els grups terroristes.

Riad, per la forta pressió internacional, ha decidit recentment combatre militarment Daesh, Estat Islàmic, però, alhora, comparteix, si no els mètodes, sí la visió més intransigent de l'islam. Aquest és el punt de partida de L'Aràbia Saudita, al descobert, el reportatge que el 30 minuts estrena aquesta nit, a les 21.55 hores a TV3.

"Penso que la ideologia que prové d'allà representa una amenaça molt real per a nosaltres. Moralment, ens hauríem de plantar. Ara toca pagar les conseqüències de les polítiques que s'han aplicat", diu en el reportatge Jonathan Shaw, ajudant del cap de l'Estat Major britànic. El reportatge mostra precisament allò que "moralment" és insostenible: decapitacions públiques d'opositors o de condemnats per delictes penals, persecució sistemàtica de blogaires i d'opositors, un règim d'opressió asfixiant per a les dones, la difusió entre els infants del rigor islàmic més intolerant basat en l'odi a "l'infidel".

De la mà d'activistes que es ju?guen la vida, amb càmeres ocultes, el reportatge accedeix a l'Aràbia Saudita que l'estricta censura impedeix veure al món. L'exdirector de Política Islàmica de la CIA assegura que, si els saudites no afronten la seva responsabilitat, "encara que derrotem Daesh, sortirà una altra organització que potser tindrà un altre nom, però que continuarà tenint aquesta ideologia que prové de l'Aràbia Saudita".