El reconegut arqueòleg, antropòleg i científic gironí Eudald Carbonell va afrontar als 58 anys el repte que va transformar profundament la seva vida: el de ser pare. La Patrícia i ell són els pares de l'Olopte, un nen de gairebé quatre anys. Carbonell sent la necessitat de transmetre el llegat del seu coneixement al seu fill, però la seva ocupada vida professional li impedeix passar tot el temps que voldria amb ell. Després de tota una vida estudiant l'evolució de l'espècie humana, ara s'ha d'enfrontar al temor que als 60 anys potser no podrà veure créixer el seu fill. Aquest és el punt d'arrencada de Cartes al meu fill, un migmetratge documental dirigit per Nina Solà com a projecte de graduació de l'ESCAC, l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, que l'espai El Documental del canal 33 estrena aquesta nit, a partir de les 23.45 hores.

Eudald Carbonell, que actualment compta amb 63 anys, ha consolidat una extensa carrera professional. No obstant això, crear una família no era pas un dels seus objectius principals. En el film, Nina Solà retrata la intimitat de la família de l'Eudald, la Patrícia i l'Olopte, combinant moments domèstics amb conferències sobre l'evolució humana i videodiaris dels dos pares, en què tots dos parlen directament amb el fill, més que no pas amb l'espectador, per transmetre-li l'experiència de ser pares, com els ha canviat la vida o què els preocupa.

El documental traça un viatge emocional des de la quotidianitat familiar, marcada sovint per l'absència del pare, fins a la transcendència del fet de ser «pare avi» als seixanta anys. Un neguit que Carbonell canalitza amb el seu llibre L'arqueòleg i el futur dedicat al seu fill i que marca el desenllaç del documental, un poema d'amor dels pares cap als seus fills.