"Sense ficció" inicia la temporada d'estiu (dimarts 28, 23.10 h) amb la reemissió de "Sexe, maraques i chihuahues", una pel·lícula documental, dirigida per Diego Mas Trelles, sobre la increïble vida del músic gironí Xavier Cugat. L'emissió coincideix amb l'estrena, aquella mateixa nit, al Grec 2020 Festival de Barcelona, de l'espectacle "I sing a song about bananas (Una nit tropical d'homenatge a Xavier Cugat)" un espectacle que també repassa la vida del músic.

Xavier Cugat va tenir una vida de cinema i va ser un personatge omnipresent. Celebritat de Hollywood, envoltat d'estrelles, fama, diners i dones maques, va participar en nombroses pel·lícules i com a músic va ser molt prolífic, amb una discografia gairebé inabastable. Es va prodigar a la televisió i les seves fotos i caricatures apareixien sovint en diaris i revistes.

Al cinema, no només hi va posar la banda sonora amb les seves orquestres, sinó que també hi va aparèixer com a actor i, fins i tot, com a director. Al seu innegable talent musical com a arranjador i director d'orquestra, cal afegir-hi la seva capacitat com a caçatalents, tant de músics que incorporava a les seves orquestres com amb les figures femenines -ballarines i cantants-, que situava al centre de l'escenari per atreure la càmera i captar els primers plans en les pel·lícules.

Es va casar diverses vegades, va ser el primer a fer-ho al Caesar's Palace de Las Vegas i se li atribueixen nombroses relacions. Seductor i manipulador, sempre s'ha dit que la màfia li va arreglar els papers de dues menors amb qui es va casar.

Va popularitzar la música llatinoamericana prefigurant una idea modèlica i una manera de tocar-la --brillant, acolorida, alegre, festiva, rítmica i sensual-- que es convertiria en un arquetipus. Aquesta versió hollywoodiana va ser criticada per infidel a les seves arrels i a la complexitat de les seves fonts sonores, però la seva influència perdura encara avui en els èxits de la música popular anomenada llatina. I va obrir el camí a Esquivel, Pérez Prado, Celia Cruz i Fania All Stars, Tito Puente, Gloria Stefan, JLO i a la Shakira de Mambo Bambo Mix.

"Sexe, maraques i chihuahues", una producció de TV3 amb Minimal Films i TVE, dirigida per Diego Mas Trelles, repassa la vida d'aquest personatge warholià, que va convertir la seva imatge en una marca que va saber vendre amb gran èxit al so de les maraques amb concerts, gales, discos i el seu marxandatge: pipes, camises, restaurants, caricatures, serigrafies, torrons amb gust de papaia o mango i gossets chihuahua.