Fa mesos, un taxista em va preguntar si disposava de 50.000 euros.

- És el que em costarà la carrera? -vaig preguntar.

- No, és la quantitat mínima que pot vostè invertir a la Nueva Rumasa de Ruiz Mateos.

- Jo ja ho vaig perdre tot a Afinsa i amb el Fòrum Filatèlic -vaig fer broma.

- No compari -es va ofendre el taxista.

- No comparo, només dic que no tinc liquiditat.

El terme liquiditat resulta ambigu. Poden usar-lo amb la mateixa propietat un captaire i un multimilionari. A vegades significa que no tens res i en altres que només tens propietats. En qualsevol cas, desconfia sempre d'algú que no té "liquiditat". Ve a aconseguir-ne i tu ets la seva víctima.

Nueva Rumasa feia mesos que anunciava a tota pastilla l'emissió d'uns pagarés la rendibilitat dels quals, altíssima, estava "garantida". La publicitat, a doble pàgina als diaris, i a tot color a la tele, resultava tan convincent que et venien ganes de saquejar el compte corrent de l'àvia. T'oferien la possibilitat de ser un dels propietaris d'un grup d'empreses gegantí, gairebé totes relacionades amb l'alimentació. Confesso que coneixent el personatge, vaig deixar de comprar flam Dhul i llet Clesa, a més de determinades begudes alcohòliques. Em feia aprensió la idea que Ruiz Mateos hagués posat les mans en coses que jo m'havia de ficar a la boca. Però la publicitat era molt bona. El taxista esmentat més amunt hi havia posat tots els seus estalvis i ara, a més de tenir un taxi, era soci d'un conglomerat mercantil el valor de mercat del qual era de milers de milions (d'euros).

Ahir, casualitats de la vida, vaig tornar a caure en el mateix taxi. El conductor no em va reconèixer, jo sí. Li vaig dir que si disposava de 50.000 euros era el moment d'invertir-los a Nueva Rumasa. Em va mirar a través del mirall i llavors sí, se'n va adonar. Per fortuna per a ell, tenia una explicació al que havia passat: Ruiz Mateos era víctima d'una persecució organitzada pel govern socialista. Vaig pensar que, després de tot, l'home no havia invertit malament el seu diners. ¡50.000 euros a canvi de sentir-te perseguit pel Govern de la vuitena o la novena potència mundial! Quina ganga!