Europa acaba de explicar al Constitucional en què consisteix la llibertat d'expressió. I de passada li ha recordat el que ja sabíem: que tenim el dret de poder opinar sense traves sobre la figura del Rei (i els seus hereus).

Gràcies al Tribunal d'Estrasburg, l'Estat espanyol haurà d'indemnitzar ?Arnaldo Otegi amb 20.000 euros, ?després d'haver-li encolomat un any de presó pel suposat delicte d'injúries al monarca. I aquí no s'hi val a barrejar peres i escaroles. El Constitucional, per exemple, es va extralimitar quan no va voler admetre el recurs d'empara? ?presentat per Otegi. Ara paga aquesta ?rebequeria. I genera nous dubtes sobre la imparcialitat de les seves actuacions.

Ara mateix, una bona colla de patriotes (d'aquells que defensen que les sentències, agradin o no, s'han de complir) deu estar corejant allò de "l'acato, però no hi estic d'acord". És el seu problema.

La sentència, cal insistir-hi, és un triomf per a la nostra llibertat d'expressió. Sobretot en aquest racó de món on, dia rere dia, des d'algunes ràdios, teles, diaris i webs es vessa una quantitat ?d'animalades i calúmnies molt més greu que les que, en teoria, havia dit Otegi. (Per cert: algú ha vist que el Constitucional, o qui sigui, hagi ?protestat per aquests improperis? Oi que no?)

Després d'aquest bany tan reconfortant d'europeisme, cal suposar que, a partir d'ara, algú s'ho pensarà dos cops abans de retirar, per ordre judicial, una revista d'humor dels quioscos. Un accident que va patir El Jueves, el juliol del 2007, quan va dedicar una portada satírica al Príncep de Girona.