Si a nosaltres ens van ensenyar a inflar el currículum (ja ningú ho escriu en llatí, curriculum), els nostres fills aprenen com devaluar-lo. A menys formació, més possibilitat de trobar feina. Si confesses que ets enginyer i que saps dos idiomes, per exemple, no et deixen optar a llocs d'escassa qualificació. La saviesa ingressa en la clandestinitat. Aquest escombriaire amb el qual vostè es creua al matí, quan surt a comprar el diari, és llicenciat en Filosofia, però no li ho ha dit a ningú per por de perdre l'ocupació. Llegeix Kant i Plató d'amagat i escriu, a les nits, una tesi sobre Schopenhauer, però ho oculta a tothom per no tenir problemes laborals. Va aprendre a presentar currículums pobres en una pàgina d'Internet dedicada a aquestes ocupacions.

Vol dir-se que tothom adultera la seva biografia, uns per dalt i altres per baix. Ens preguntem, per exemple, quanta gent deu falsificar títols de medicina. Diem de medicina perquè segons un recent estudi, portat a terme per la Universitat de Granada en nou hospitals de referència, més del 30% dels pacients d'urgències estan mal medicats. És molt d'error en un assumpte tan sensible. Apliquin, si no, aquest percentatge a qualsevol altra activitat. Suposem que el 30% de les persones que treballen en una central nuclear fes les coses malament, o que el 30% de les persones encarregades de regular el trànsit programés malament els ordinadors, o , no sé, que el 30% dels pilots d'aviació no sabessin aterrar. El 30%!, posa els pèls de punta, de veritat. I parlem d'hospitals com el Clínic de Barcelona, el Gregorio Marañón de Madrid o el Virgen del Rocío de Sevilla. Quina classe de currículums van escriure els responsables d'aquest 30% de disbarats?

De moment, si vostè ha d'anar a urgències, rebaixi la importància del que li ocorre, encara que s'estigui morint, perquè el mediquin de manera menys agressiva. És clar que per sobreviure convé que anem per la vida dissimulant el nivell dels nostres coneixements i rebaixant la gravetat de les nostres malalties. Només als metges d'"urgències", per alguna raó, els està permès inflar el currículum. I la recepta.