També Obama ha pronunciat ja la frase-mantra inventada a Espanya: "No som ni Grècia ni Portugal", ja que no podem exportar altres coses, exportem frases, frases que ens compra el mateix president dels EUA. Aquí tenen el governant més poderós de l'univers-món comparant al seu país amb dues nacions de la perifèria d'Europa. Als seus compatriotes, poc experts en Geografia, els deu haver sonat a xinès. Com si Zapatero digués aquí que no som Zupalacablan, suposant que Zupalacablan existís i que es tractés d'un poblet remot de l'Índia. No som ni Grècia ni Portugal. Curiosa afirmació negativa, sobretot per allò de digue'm de què presumeixes i et diré què et falta. Des que nosaltres vam començar a recitar aquest mantra, fa ja mesos o anys, no hem fet una altra cosa que acostar-nos a Grècia i a Portugal. Som avui més Grècia i Portugal que ahir, però menys que demà. Tindria gràcia que els EUA esdevinguessin així mateix una mena de Grècia i Portugal. Mai se sap. Un acaba per assemblar-se al que més tem.

Així les coses, potser hagi arribat el moment de deixar-se d'afirmacions negatives per assenyalar amb orgull el contrari. Per què no proclamar als quatre vents que som Grècia i Portugal. A la manera com quan ens solidaritzem amb algú ens col·loquem a la solapa la xapa famosa de "Tots som en tal de tal", ens hauríem de col·locar ja el cartell de "Tots som Grècia i Portugal". Sense oblidar, és clar, que també som Irlanda i Islàndia i fins ai tot Itàlia, amb la vergonya que fa ser paisà de Berlusconi. El fet és que a tots ens està fent pols la política de la senyora Merkel. Si no podem ser Alemanya, com crèiem ingènuament, reivindiquem sense por la nostra verdadera identitat.

Ignoro quants habitants sumem entre els països citats més amunt, inclòs el nostre, però segur que passem dels 170 milions. Som molts, escolti. No és res més que una idea, però podríem construir una segona Europa, un segon euro, un segon deute sobirà, una segona manera de fer les coses. Ja n'hi ha prou d'anar amb la llengua fora al darrere d'Alemanya. A veure si ens animem.