Sempre s'ha dit que el desembre és el més de la il·lusió. I és així per a la majoria dels mortals, excepte per a Artur Mas. Quan el president de la Generalitat va anunciar aquesta setmana que suprimia la paga extra de Nadal per a tots els alts càrrecs, un polític gironí, que no es pot considerar anti-Mas, em va deixar anar la següent afirmació: s'acaba de carregar bona part del consum dels comerços dels dies de Nadal.

I no es referia al fet que amb l'1,8 milions d'euros d'estalvi es poden fer vertaderes filigranes. El polític venia a centrar-se més aviat en un altra qüestió que a molts se'ls ha escapat: quants empresaris tindran la temptació d'aplicar el mateix sistema de retallar la paga de Nadal als seus treballadors per evitar els ERO? Quantes empreses apostaran per rebaixar la remuneració salarial?

Aquesta pot ser una conseqüència més d'una mesura populista que no porta enlloc. El consum, principal motor econòmic del sector serveis, es pot contraure. El repte, senyor Mas, és un altre: l'administració ha de guanyar en eficiència i aprofitar al màxim els recursos públics.