Ve l'hivern i podem gaudir d'una de les millors verdures, la que és, crec, la reina de les verdures d'Europa i també de Catalunya: la col. Com és sabut, els alemanys i pobles veïns treuen un gran partit de la col, normalment en forma de sauerkraut (col agra o confitada; choucroute a França), però també formant part de sopes i altres plats. La cuina catalana també en fa un gran ús, tant a les sopes i escudelles com formant part del popular trinxat.

Els colomins, les perdius, els tords amb cols -dits també, "a la col" o amb farcellets de col-, són també un clàssic plat de l'espai gastronòmic català i les Balears -on també és popular el llom de porc amb col-, compartit amb plats similars d'Occitània i França estricta. També se'n fan farcits amb carn picada, amb una salsitxa, etc. Per als que els agradin els plats vegetarians però molt gustosos, també hi ha els clàssics farcellets de col farcits amb arròs.

D'aquesta darrera mena de farcellets de col en trobem a totes les cuines influïdes per l'antiga civilització de l'imperi otomà: a Sèrbia i Croàcia, a Romania i a Macedònia, a Moldàvia i Rússia, a Grècia a Turquia -naturalment-, arreu de l'Orient Pròxim, del Líban a Palestina, i fins a molts països de l'Àsia central i caucàsica. Es creu que el seu origen podria ser en l'antiga cuina d'Armènia, on s'elaborava aquest plat vegetarià per Setmana Santa, ja que els armenis són de religió ortodoxa.

Aquest és un plat ben literari: n'han parlat Josep Pla, Agustí Ferrer i Gasol, Néstor Lujan, Joan Perucho, Vázquez Montalbán, Maria de la Pau Janer i fins Santiago Rusiñol.

Aquest darrer, al sainet El triomf de la carn (estrenat a Barcelona el 1912), inclou com a protagonista en Rafecas, que és vegetarià, el qual no pot deixar d'extasiar-se davant d'una "perdiueta amb cols". A la novel.la Lola, de la Maria de la Pau Janer, aquest plat, en un moment determinat, hi adquireix una gran significació, com a símbol de la retrobada del personatge amb la terra que havia abandonat feia anys.

A vegades el plat es presenta sense forma de farcellets, i en aquest cas, per exemple a Menorca, també es fa amb llom, o, de forma molt refinada, embolicant l'ocell amb les fulles de col. Alguns prefereixen tota una col sencera farcida, com el Caulet farcit de la Vall d'Aran i de Gascunya i d'altres cuines.