En l'etapa de la Globalització en la qual vivim Europa s'ha vist sacsejada per una crisi que s'inicià amb la importació d'hipoteques considerades tòxiques pel seu escàs valor real i també pel comportament de molts governs, que des de feia anys necessitaven més recursos que els que produïen. Quantes vegades no hem sentit o llegit que es comportaven per damunt de les possibilitats ? Aquell factor de crisi importat i el mal govern de molts Estats han creat una situació que no admet més ajornaments i que cal afrontar. Amb totes les complexitats i vacil·lacions la Unió Europea està responent a la crisi en una situació que és fluida, no admet ambigüitats i que dia a dia exigeix prendre decisions que tenen com a objectiu ajustar la governació amb la realitat i posar fre a l'especulació desenfrenada que hem viscut.

A Catalunya s'inicià fa un any una actuació en aquesta direcció amb les possibilitats d'acció que en aquest moment de la història tenim. Dues són les prioritats que crec que han de caracteritzar el que ara en diem governança. Totes dues són fonamentals, bàsiques, imprescindibles. La primera és actuar en tot moment analitzant com cada ajustament que es fa és compatible amb el manteniment de la cohesió social, és a dir, fent possible la continuïtat de l'Estat del Benestar en els seus grans àmbits de la sanitat, l'ensenyament, l'habitatge, els serveis socials i la cultura. Naturalment, en cada un d'aquests grans capítols també cal saber analitzar què és essencial i saber recollir les necessitats vives que potser són diferents de les de fa trenta anys. La segona prioritat és el suport de cada acció de governança en la línia de contribuir a la modernització de la economia i la seva projecció. En l'ampli camp de la economia catalana i concretament en l'extensa i variada realitat de les seves petites i mitjanes empreses hi ha una creativitat formidable que malgrat les dificultats és viva i operativa. Crec que val la pena subratllar la bona notícia que representa el recent acord entre la Cambra de Comerç de Barcelona i La Caixa per a posar a disposició dels seus socis una important quantitat de recursos per a les seves activitats.

Cohesió social i modernització i projecció de l'economia són els dos paràmetres que crec han de caracteritzar tota acció de govern. Naturalment, hi ha altres camps però si governar es saber prioritzar les nostres prioritats en aquesta etapa que vivim són clarament la cohesió social i la modernització de la economia. Una i altre aplicades amb exigència i rapidesa, conscients com som tots que ens hi juguem unes formes de vida i la solvència col·lectiva com a poble que sap respondre a les circumstàncies complexes i que té capacitats per respondre-hi. Com s'ha dit sovint una crisi és també una oportunitat per desvetllar energies i en general per projectar-les en aquesta Gran Reestructuració que estem fent.