Ja deuen saber que aquest estiu està prevista la vinguda de molts més visitants dels països de l'Est d'Europa; segons diu el conseller Mena el turisme rus creixerà un 40% i el d'Ucraïna un 100% (DdeG 22-4-12). Nosaltres podem assegurar-los que ja n'hi ha molts aquí; vam tenir una bona sorpresa fa pocs dies, quan a l'Oficina de Turisme de la Generalitat, ens vam trobar amb que hi havien dos estudiants, en pràctiques, de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, que fan el Cicle Superior d'Informació Turística i Guia de Turisme : l'Eli, una noia russa que ja parla el català amb accent de l'Alt Empordà perquè és veïna de Figueres, i un polonès -en Matt- que ja fa cinc anys que viu a Catalunya. Per tant, no es trobaven a la banda del taulell per rebre informació... sinò que en donaven als visitants. L'afluència de turistes és constant i vam poder veure com atenien una parella israeliana, en anglès, uns catalans i un matrimoni d'Alacant.

Les nacionalitats han augmentat molt i no és gens estrany trobar-hi alguns turistes de Xipre o Malta i també molts escandinaus, perquè vénen amb Ryanair. El turisme rus ha evolucionat molt en uns anys cap aquí perquè al principi venien en grup i feien totes les visites amb la persona acompanyant que parlava el seu idioma, però ara ja hi ha molts joves que saben anglès i van per lliure. La informació que els faciliten a uns i altres és molt personalitzada, segons el lloc on passen les vacances i la durada prevista de la seva estada. A l'estiu vénen molts holandesos que estan en càmpings i es traslladen aquí per passar només unes hores o tot el dia a Girona, perquè troben que és una ciutat molt tranquil·la i acollidora.

Ens comenten que les pernoctacions a la ciutat han augmentat, i l'estada pot ser d'una o dues nits o més d'una setmana. El turisme britànic sembla que es recupera i també vénen més francesos que solen venir de compres, com fèiem els gironins quan anàvem a Perpinyà per adqirir alguns productes francesos i ho aprofitàvem per anar al cinema per veure-hi el que aquí estava prohibit. Ens diuen també que amb l'oficina que hi ha a la Rambla es complementen, perquè allà els demanen més informació concreta sobre la ciutat de Girona, mentre que al carrer Joan Maragall faciliten informació turística de qualsevol localitat, indret o monument de Catalunya. En resum, que les persones ateses des de juny a desembre de l'any passat, van ser aproximadament 70.000, una xifra que preveuen que enguany augmenti. El seu interès era, majoritàriament, aconseguir informació sobre turisme cultural, turisme actiu (senderisme, cicloturisme, etc.), gastronomia, i turisme en general.