Per fi s'inicia el combat contra l'esclavitud de les hipoteques a l'espanyola, que són per a tota la vida com els matrimonis i els divorcis. De la mateixa manera que va succeir en emancipacions prèvies -negres, dones-, els tractants d'esclaus aspiren a imposar les condicions de l'alliberament. Per exemple, s'insisteix en la imprescindible "bona fe" del deutor. Fins on recordo, en cap cas s'ha exigit aquesta virtut del banquer fracassat, abans de rescatar la seva entitat i les seves prebendes. Al contrari, sospitem que en els bancs més intervinguts imperava la mala fe rampant dels seus gestors, en ajustat concurs amb la seva incompetència. Destacats esclavistes consideren així mateix innecessària la protecció de les seves víctimes, "perquè la immensa majoria paga les seves hipoteques". La "immensa majoria" no pateix un infart, però només a Ana Mato se li ocorreria tancar els serveis de Cardiologia i Cirurgia Cardíaca.

Atès que s'ha obert un estatut de limitacions, desitjo dictar la meva voluntat. Dono suport a l'alliberament dels hipotecats, amb una excepció. Se n'ha d'excloure els compradors esclavitzats que sermonejaven veïns, parents i amics sobre els avantatges irrefutables del contracte d'extorsió hipotecària, que havien signat voluntàriament. Es mofaven dels qui es mantenien al marge de l'esclavitud. La persona que pronunciava el terrible "ets un idiota, has de comprar, llogar no serveix per a res" havia metabolitzat la falta d'entranyes del sistema que avui deplora.

El saberut que predicava "no siguis tonto, hipoteca't" era un còmplice dels tractants d'esclaus. Ara que porta pagats 200.000 euros per un pis de 300.000 que no aconsegueix vendre per 100.000, per la qual cosa es troba en fallida, convé recordar-li el seu proselitisme. I exigir-li almenys la firma d'un document en el qual s'excusi amb els ciutadans hostils a l'endeutament, com manen la Bíblia o Ramón Areces, que va aixecar El Corte Inglés sense préstecs. A quins enormes sacrificis està disposat l'ésser humà, per tal d'oblidar que es troba en aquest món de passada.