El Banc dels Aliments és una organització relativament moderna. Té el seu origen a Phoenix (Estats Units) el 1966, s'introdueix a Europa el 1984 i tres anys més tard es funda a Barcelona el primer d'Espanya. És una fundació privada i sense ànim de lucre que té com a objectiu lluitar contra la fam. És molt probable que en els seus orígens estigués pensat per les borses de pobresa i extrema marginació que cohabiten amb una societat benestant. El que segur no s'haurien imaginat mai és que, amb el pas dels anys, també haurien d'atendre necessitats de persones que ni en pensaments podien preveure que, en països del primer món, acabarien sol·licitant els seus serveis. El paper d'organitzacions com el Banc dels Aliments, i d'altres de caire social, ha esdevingut fonamental per superar amb un mínim de dignitat una brutal crisi econòmica que no només ha afectat les capes més dèbils de la societat, sinó que s'ha estès per segments socials que gaudien d'un estimable nivell de vida. L'impagable servei altruista de les persones que col·laboren amb aquestes entitats socials supleix les mancances i la falta de resposta de les institucions oficials davant la magnitud de la creixent exclusió social a la qual s'han vist abocats centenars de milers de ciutadans per culpa de la caiguda d'un sistema menys sòlid del que semblava. Les xifres de les persones amb necessitats d'aliments bàsics és esgarrifosa. Només a les comarques de Girona, el Banc dels Aliments dóna servei a uns 40.000 usuaris. Paral·lelament, també és satisfactori veure l'augment exponencial de les donacions, tant de particulars com d'empreses del sector de l'alimentació; així com la creixent cultura de no malbaratar el menjar. La recollida d'aliments ha augmentat entre un 10 i un 15%. La solidaritat és fonamental en períodes crítics com l'actual.