AMy medical choice, un article publicat a les pàgines d'opinió del New York Times, Angelina Jolie, la Tomb Raider, la dona d'en Brat Pitt, la filla d'en Jon Voight, aixeca acta del seu dret a decidir, un concepte molt nostrat que està en voga: l'actriu explica que s'ha extirpat els pits per por de desevolupar càncer. Portadora d'un gen maligne de nom impronunciable, el BRCA1, els metges li pronosticaven que tenia un 87% de possibilitats de desenvolupar la malaltia que havia vençut la seva mare, la també actriu Marcheline Bertrand.

L'Angelina -que ara barrina fer el mateix amb els ovaris, ja que el risc de càncer també amenaça- ha decidit: va ingressar en el Pink Lotus Breast Center del popular, per conegut i no pas per res més, barri de Beverly Hills. Ningú no sap la morterada, en dòlars, que li van costar l'operació i el tractament. Al web d'aquest centre mèdic tot és de color rosa i no hi figuren preus enlloc.

L'Angelina, una heroïna en paraules del seu marit actor, ha pogut triar el seu futur perquè no té dèficit. L'Angelina, pobra, és propensa al càncer però, afortunada, immune a retallades en salut pública. L'Angelina és valenta, sí, perquè treure's els pits abans que emmalalteixin són pebrots, però té prou crèdit (bancari) per posar-se'n uns de nous fent servir les tècniques quirúrgiques més punteres.

A l'Angelina ningú no li ha regalat res i les decisions que ha pres sobre el seu cos són ben respectables. Però, ¿quantes dones hi ha arreu que estan en una situació similar o pitjor i no poden fer res més que creuar els dits i provar de fer vida normal?

L'Angelina és la viva prova que massa sovint el dret a decidir tan famós està altament vinculat a la quantitat de bitllets verds que es tenen al compte corrent. O sigui que, mentre ens toqui ser pobres, decisions, ben poques. Ànim Angelina.