Les paraules dels polítics són més perilloses que els seus actes. El Rei no "renuncia" ara al Fortuna. Va arraconar el iot fa anys. Es va avorrir de la joguina, que llangueix al seu gegantí bagul palmesà com a candidat a l'escrache. El cap d'Estat el va canviar per l'ús exclusiu de l'escopeta, amb una arma regalada pels xeics que li permet matar elefants a Botswana sense moure's de La Sarsuela. De fet, l'usuari més freqüent de l'embarcació en les seves últimes travessies era Urdangarin (vegeu més endavant).

El Rei tampoc "posa el Fortuna a disposició de l'Estat", com exalcen els missacantants. El iot sempre va gaudir de titularitat estatal, va ser lliurat a Patrimoni perquè el seu usuari exclusiu s'estalviés els costosíssims manteniment i manutenció, a milers d'euros en combustible per cada sortida de la barraca. Preguntin als distinguidíssims empresaris que es van vestir de llums per lliurar la flamant embarcació al monarca, i es van decebre davant un funcionari gris que va rebre l'obsequi i es va esfumar. Amb ell es van esvair els copets al llom del Cap d'Estat, la majoria de ?subscriptors del regal encara no han cicatritzat la ferida del desconsol.

La versió de La Sarsuela pregona un òbol dels empresaris turístics a la Família Reial, a canvi d'una hipotètica promoció -Clinton i el seu admirat Joan Car?les, duel de carismes al pont, va guanyar el primer president negre-. Fals, el Rei va regalar el iot al Rei. El monarca estava obsessionat amb jubilar el vell Fortuna, que un pescador va haver de remolcar amb Lady Di a bord. Per autoobsequiar-se, va utilitzar l'estratagema de mobilitzar ell mateix l'empresariat a través del pseudopríncep Zourab Tchokotoua, el seu íntim i desaparegut per a la justícia. La baraka que avui s'ha florit i la providencial intervenció de Sabino Fernández Campo van evitar iniciatives prèvies dels després empresonats Mario Conde i Javier de la Rosa.

També és fals que el Fortuna fos sufragat per la iniciativa privada. El Govern Matas va comprometre gairebé tres milions d'euros públics que per descomptat no va pagar, dels quals es va fer càrrec el primer executiu d'Antich. Cada família de Balears ha abonat dotze euros per adquirir un iot que, després de l'anecdòtica "renúncia", és un saldo en un mercat en caiguda lliure. Per què vol vostè un iot? El quadre de Miquel Barceló que hi ha a dins val tant com la nau sencera.

Afortunadament va arribar la crisi, perquè el Rei estava a punt de rebre un veler que complementés la seva Fórmula 1. Urdangarin capitanejava el Fortuna com si fos de la família. Mentre saquejava les arques de Balears, havia de refugiar-se a Sóller per la tempesta. La seva última travessia va ser frustrada per l'escàndol llavors incipient. Va anunciar a la seva amiga mallorquina que la recollirien as Trenc. De palau li van prohibir que tragués el Fortuna. Quantes renúncies.