En alguna ocasió m'he referit al diccionari Redes, dirigit per l'acadèmic Ignacio del Bosque, que té aquest subtítol: Diccionari combinatori de l'espanyol contemporani. Vol dir que si vostè busca una paraula, troba aquelles altres a les quals en general apareix associada. "Bitllet", per exemple, sol buscar la companyia de "premiat" (bitllet premiat), o de l'expressió "anada i tornada" (bitllet d'anada i tornada). Es tracta d'una lectura molt entretinguda perquè et diu el que se t'havia d'haver acudit a tu. Fixeu-vos: Bigoti canós, bigoti poblat, bigoti retorçat. O bé : afaitar el bigoti, allisar-lo, arrencar-lo, pentinar-lo, retallar-lo... La de coses que es poden fer amb el bigoti, totes elles normals, i que se'ns haurien d'acudir per tant, però que no ens vénen al cap quan volem!

Aquests dies s'ha parlat molt del petó que la Reina Sofia va lliscar sobre la galta d'un rei Joan Carles recolzat en unes crosses sobre les que de moment se sosté també la monarquia. Per a la crònica rosa ha constituït un succés de primer ordre: un petó carregat de metralla en la mesura que venia de la part ofesa. Una altra qüestió seria la naturalesa de la metralla. Podria tractar-se d'uns cargols d'amor, per posar-nos cursis. La veritat és que era, necessàriament, un petó amb significat. Fidel als meus hàbits, vaig prendre de la prestatgeria el diccionari Redes i vaig buscar la paraula petó, de la qual deia: "Apassionat, ardent, ardorós, arrabassat, afectuós, de compromís, efusiu, fogós, fred, furtiu, impetuós, maternal, voluptuós... ". Curiosament, no hi sortia el petó grec, molt freqüent en les pàgines de contactes, ni tampoc el petó de Judes, molt freqüent en la vida quotidiana. No hi fa res, el petó de la Reina no era el grec ni el de Judes. Tampoc era el de l'espanyola, que és la que besa de debò, etcètera.

Era un petó estrany, rar, rar. Com el de Judes, sí, però a l'inrevés. L'apòstol de Crist el va utilitzar per assenyalar l'home: "És aquest, deteniu-lo". Mentre que el de la Reina, assenyalant també, venia a dir: "És aquest, respecteu-lo ". En altres paraules, aquest és el que mana, el que decideix, deixeu-vos d'abdicacions i renúncies. Aquest és el Rei. Impressionant venint d'on ve, no?