Com que acostumo a comentar temes turístics potser algú s'imaginarà que ara m'afegiré a la campanya del que parla tothom dient que l'estiu passat han vingut més turistes que mai, etc. etc. Però el que jo tinc la intenció de comentar-los és que ben aviat, sobretot al Baix i a l'Alt Empordà, hi haurà més empreses comercials i negocis de persones estrangeres que d'empordanesos de soca-rel.

Agafem per exemple el Diari de Girona del 25 de gener passat, per posar uns exemples que són indiscutibles. A la pàgina Economia i Empresa -Novetats Empresarials hi trobem la següent informació d'empreses constituïdes recentment: una empresa dedicada a lampisteria i electricitat, que l'administrador es diu Philipe Joseph Louis Paul Mithouard; la següent que hi trobem es dedica a la fabricació i comercializació de materials per a la construcció i els administradors solidaris són Nadejda Gourianova i Charles Ferie Wenzel; la tercera, i encara no serà pas l'ultima, s'ha constituït a Figueres i es dedicarà a la comercializació de finques rústiques i urbanes, i el seu administrador és Maxime Pedoussaut. Ara copiem del diari de l'1 de febrer: a Roses, constitució d'una empresa per donar serveis a cafeteries, restaurants, etc. administradors: Pierre Louis Paul Serge Visonneau i Sandrine Herve Esposa Visonneau; a Figueres, una empresa per a la compravenda de tota mena de vehicles i lloguer, administrador Marc Louis Michel Descombey.

I a Santa Cristina d'Aro la societat Quality Estates Investments S.L. per a la compravenda de terrenys, edificis, etc. Administradors solidaris: Danny Bakker i Adrianus Johannes de Goede. Finalment una amb 3.200.000 euros de capital social, amb seu a Castelló d'Empúries per dedicarse a les inversions, immobles, etc.

Amb aquests noms i cognoms ja queda clar que no són fills de catalans, tot i que actualment viuen a l'Empordà o al Baix Empordà, com a administradors de negocis de tota mena, especialment relacionats amb el sector turístic. És per això que tenim la impressió que el nombre anirà creixent, i els forasters i estrangers que vindran a viure aquí seguirà augmentant, i només en èpoques de crisis molt fortes les xifres d'aquests nou vinguts potser baixaran una mica.

S'acabarà aviat aquest increment de la xifra d'habitants estrangers a les comarques empordaneses? És preocupant aquest augment d'empreses en zones tan pròximes a Europa i al mateix temps tan gironines, que tots estimen molt perquè són molt riques en història, amb unes vinyes conegudes i famoses a tot el món pels seus vins que ja tenen un prestigi ben guanyat arreu, i també per la seva tramuntana, que algunes vegades trobem que bufa fins i tot massa fort cap a la zona fronterera de Portbou.