És clar que la millor manera que paguin impostos els que no paguen impostos és treure'ls els impostos. Saps la quantitat de problemes i d'efectius destinats a no aconseguir cobrar-los un euro que estalvies? No és que no tinguin els diners, no és que no vulguin pagar, és que estan en guerra amb l'Estat excepte com a contractant d'obres i serveis i com a únic usuari legítim de la violència. Després de dècades de no perseguir-los, de facilitar-los mètodes i escletxes legals perquè descomptin d'aquí i d'allà allò del que haurien de donar compte, després de regalar-los una altra amnistia fiscal que els mantingui d'aquesta banda de la llei -encara que tampoc no aflorin diners- els experts han arribat a la conclusió que la millor manera que paguin alguns impostos més és que hagin de pagar alguns impostos menys. Tampoc així pagaran. No es recaptarà més però es deixarà de recaptar menys.

Els inspectors d'Hisenda que no van llançar-se contra ells tampoc detectaran sumes tan importants i, de passada, aquestes persones que no paguen pels seus delictes, tampoc els cometran o hauran de defraudar molt més per donar motius perquè la llei caigui sobre ells, encara que no caigui sobre ells.

A canvi, els experts proposen reduir el nombre de contribuents exempts de fer la declaració de la renda, fins ara a partir dels 22.000 euros anuals si procedeixen d'un sol pagador o d'11.200 si n'hi ha més d'un. Aquestes quantitats fins fa res es consideraven residuals, ara comencen a resultar interessants, no només per a Hisenda. Però no és tant per recaptar com per tenir més coneixement de com viu la gent, una cosa cada vegada més misteriosa.

No és tant que surti a pagar o a tornar sinó que faci venir ganes de vomitar veure com els rics passen per l'ull de l'agulla fiscal i als pobres l'ull del Gran Germà fiscal els escruta fins l'escrot.