o vull una explicació més del rebut de la llum. Que em suspengui l'informe Pisa en resolució de problemes quotidians si es pot dir quotidià un servei que no canvia -prems el botó i s'encén el llum- llevat dels conceptes pels quals et cobra gràcies al fet que unes poques empreses tenen el poder perquè li donen al "power".

No sap quants diumenges he perdut llegint pàgines senceres de diari que explicaven el rebut de la llum ni quants dies de setmana he escoltat al ministre Soria repetir que aquesta vegada les pagaran totes juntes i ens tornaran alguna cosa, quantes hores sentint tècnics explicar la dieta energètica i quan endrapem nuclear, eòlic, solar... Quan ja sabem que es paga pel carbó nacional i que s'ha reculat en les alternatives -un futur que a Espanya era present i hem convertit en passat per seguir sent com som- ens expliquen que canviaran aquests comptadors que primer llegien, després estimaven i ara diran al segon el que gasta la rentadora en la centrifugació. No vull saber més del rebut de la llum, assignatura de ciències (pures o ocultes) troncal en els plans de saqueig al ciutadà.

No en vull saber més perquè no és rendible saber-ho. Vas al darrere apagant llums, intentant no regalar un cèntim a l'oligopoli i al cap d'un mes el consum és el que menys pesa en la factura. No ho valen ni l'euro ni el seu corresponent 21% d'IVA estalviats. És possible que es pugui guanyar un altre euro canviant de companyia i de tarifa, posant la rentadora a les quatre del matí i llegint a la llum del pilot d'encesa, però surt millor dormir a les hores, que cos descansat, diners val. L'Estat, que tant vigila els particulars en la qualitat de vianants, conductors i impositors, hauria d'escrutar amb igual alerta els comportaments d'aquesta companyia, vetllant per la competència i perseguint els abusos.