Quan es convoquen unes eleccions, en l'àmbit que ?si?gui, el normal és que els electors trobem moments per pensar sobre el sentit que tenen, què s'hi debat i què s'hi juga. Això és, justament, el que passa amb la recent convocatòria d'unes noves eleccions europees per al proper 25 de maig. Sobre la Unió Europea hi ha sempre sobrevolant una mena de discurs catastrofista que ens vol convèncer que no paga la pena interessar-s'hi i que és lluny de les nostres possibilitats. És un error. La construcció europea va fent el seu camí, amb polítiques més o menys encertades però amb una visió de conjunt que per a molts -entre els quals crec que hi som els catalans- constitueix una garantia. Catalunya és un poble d'Europa des de fa més de mil anys i aquesta història ens fa sentir sempre la construcció de la Unió Europea com la cristal·lització d'un antic i nou objectiu que pretén potenciar les energies de cada poble i, en fer-ho, aconseguir un pes en el gran escenari de la globalització. Aquests dies, Obama és de viatge de relacions polítiques en diversos països del Pacífic, que és l'àrea clarament emergent en aquest segle XXI. Podem preguntar-nos: què seríem els pobles europeus si no fóssim capaços de construir una Unió que ens aplega i potencia?

Europa és sempre sinònim per als catalans de llibertats democràtiques, de conquestes socials, de conviccions espirituals, de cultura humanística. Naturalment, al llarg de la història hi ha hagut també enfrontaments entre nosaltres, massa, però, precisament la Unió ha significat la superació de molts antics conflictes. Mai en la història dels pobles d'Europa havíem viscut una etapa llarga de democràcia, de pau i de progrés com l'actual.

Ara s'apropen unes noves eleccions europees, quan Catalunya en els últims anys manifesta de forma clara el desig de disposar del seu propi Estat i per això serà especialment important que els diputats elegits el proper 25 de maig siguin realment representants d'aquesta profunda convicció. Així, doncs, és perfectament lògic que, pensem com pensem, ningú no deixi de votar, que és el primer i decisiu acte de la democràcia i que ho fem amb la intenció de portar al Parlament Europa, cadascú des de la seva preferència -a Catalunya hi ha un ventall plural d'opcions-, diputats que treballin per fer realitat el dret a decidir. Unes eleccions són sempre una festa de la democràcia. Aquestes properes també ho han de ser, amb la intenció de portar al Parlament Europeu tota la diversitat que aplega el dret a decidir que batega en la societat catalana. Serà l'expressió de la nostra confiança en la construcció europea.