Com totes les cultures capaces de divulgar la seva història i d'aprofundir-la amb la creativitat i davant els reptes del futur, la cultura catalana es fonamenta en un dens teixit d'associacions que es dediquen a aquest camp immens amb la voluntat de fer-ne difusió tot aportant-hi descripcions, suggeriments i emocions. En aquest ampli camp avui vull dedicar aquestes ratlles als Amics del Montseny que des de fa gairebé trenta anys impulsen el Premi Montseny de Poesia i que publiquen puntualment les Monografies del Montseny que enguany ja voregen la trentena i que apleguen estudis històrics d'èpoques llunyanes i d'etapes més properes com han estat les del segle XX.

En cada número de les Monografies del Montseny es recorda "els col·laboradors i els articles" que hi han publicat. És un reguitzell de noms certament remarcable, perquè s'hi troben especialistes de les més diverses ciències que estudien el Montseny en la seva vessant històrica, botànica, social, econòmica, religiosa i cultural. En general, tots els treballs som fets des de l'exigència i el conèixement de la matèria que hi es exposada.

Enguany les Monografies del Montseny han arribat al número 29 i Joan Campañà el seu director en el Pòrtic tot i que recorda que "l'any passat evocàvem la realitat social de la crisi que fa algun temps ens envolta, una preocupació que ens afecta a tots i fins temíem que pogués complicar l'aparició de les nostres Monografies, no és que aquest aspecte social hagi millorat molt però es comencen a veure alguns canvis que són per a tots motiu d'esperança".

Els Amics del Montseny com tantes i tantes entitats i iniciatives culturals han experimentat i encara constaten com la crisi reduí les disponibilitats de molts en l'àmbit privat i en el públic, i uns anys tingueren el dubte de si podien continuar o no amb l'organització del Premi de Poesia i la publicació de les Monografies. Ens hem de felicitar perquè optaren per continuar aplegant com sempre aportacions privades i públiques i sobretot, mantenint la voluntat de seguir aquesta activitat cultural que contribueix al coneixement i la difusió d'aquest tros de Catalunya i en fer-ho, a la vitalitat general.

Els Amics del Montseny són una mostra de com iniciatives sorgides de la societat, amb la voluntat de contribuir-hi, donen vida a la cultura catalana tot apropant-la a molts, fent-la present i augmentant-ne el seu coneixement, es a dir, la seva valoració i estimació.