En el ple del mes de març, l'Ajuntament d'Olot va aprovar el Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic de la Garrotxa. Es tracta d'un projecte impulsat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament d'Olot que busca plantejar els reptes de l'economia d'aquest territori en els propers anys. Bàsicament, el Pla es planteja com es pot mantenir el benestar econòmic mitjà i la cohesió social que ha tingut tradicionalment la Garrotxa.

Olot i la Garrotxa han comptat, històricament, amb un índex d'atur molt més baix que la mitjana catalana. És a dir, el nostre benestar s'ha basat en el fet que molts més olotins i olotines han pogut treballar en relació amb altres territoris. De fet, en el darrer any Olot és la ciutat de més de 30.000 habitants que més ha reduït el nombre absoluts d'aturats. Ara bé, podrem mantenir aquests alts nivells d'ocupació? Per aconseguir-ho, el Pla avisa que cal fer un esforç en dos sentits: en la formació i en el reciclatge dels treballadors. Si mirem el nivell mitjà de formació dels habitants de la Garrotxa veurem que està, en aquest cas, per sota la mitjana catalana. És evident, doncs, que ens cal augmentar els nivells formatius.

I aquesta necessitat és encara més evident si analitzem els nivells de tecnificació que estan aconseguint moltes de les empreses de la Garrotxa. Hem de ser conscients de la sort que tenim de disposar de projectes empresarials molt sòlids que, des de fa anys, apliquen la recepta màgica que durant la crisi tothom recomanava: prudència, invertir en tec nologia i obrir mercats exteriors. En aquests moments, empreses com Tavil, Noel, Alzamora o Olot Meats, per citar-ne no més uns quants exemples, estan realitzant inversions extraordinàries, moltes vegades pagant peatges com unes infraestructures molt millorables. Aquesta tecnificació requereix ara ja, i requerirà més en un futur, treballadors més qualificats, amb més capacitats i habilitats. No hi ha altre camí. Per aconseguir-ho, tot el territori ha de treballar plegat: institucions, centres educatius, empreses i treballadors. En aquest sentit, la recent creada Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, Dinàmig, pot ser un bon instrument de col·laboració.

Aquest repte no només ens permetrà anar inserint persones a les empreses, sinó que ens garanteix incrementar el talent del territori. Ja en aquests moments moltes d'aquestes empreses atrauen professionals qualificats, provinents de ciutats més grans, i que s'instal·len a «comarques» atrets per excel·lents projectes empresarials. Un bon camí per convertir-nos en importadors i no exportadors de treballadors qualificats.

El Pla Estratègic planteja també altres reptes, lligats al turisme, al comerç i la innovació social. I per aconseguir-ho, es proposen 5 projectes concrets, que ja s'estan desenvolupant: millorar la qualitat dels polígons industrials, emprenedoria i innovació social, espai per oferir valor afegit a les empreses, projectes en relació a l'energia i l'aposta per un turisme intel·ligent. Grans reptes que tenim com a territori i que podrem afrontar si ho fem conjuntament i comptant, com fins ara, amb el nostre principal actiu: un binomi d'empreses i treballadors excel·lents.