És increïble la rapidesa de la societat a l'hora de cercar solucions imaginatives per donar resposta a conductes o comportaments humans que fins fa molt poc ni tant sols existien. A la ciutat alemanya d'Augsburg, situada a l'estat de Baviera, han instal·lat al terra dels carrers una mena de llums que es coordinen amb els semàfors per tal d'avisar els vianants que caminen amb el cap cot del perill de creuar el carrer. I no es que estiguin tristos sinó que s'han adonat que molta gent ha adquirit l'insà costum de caminar mirant la pantalla del mòbil sense adonar-se del que passa al seu voltant, fet que ha provocat ja alguns accidents i algunes morts.

A aquest nou comportament social ja se l'ha batejat amb l'acrònim de smombies que es el resultat d'ajuntar les paraules smartphones amb zombies. Pel que sembla els smombies som una munió i m'hi incloc perquè no conec ningú que tard o d'hora no s'hagi entretingut a mirar el mòbil mentre va pel carrer. El que no m'hauria imaginat mai és que el paisatge urbà ?hagués de canviar per una actitud que diu molt poc a favor de la capacitat de resistir-se als hàbits de consum i que diu molt de les febleses humanes.

Suposo que no trigarem gaire a veure com ciutats i municipis catalans incorporen aquest nou sistema de semàfors. De tota manera jo ja pensaria a fer-los sonors, amb vibració i que també apareguessin a la pantalla del mòbil, tenint en compte que molta gent ja no només mira la pantalla, sinó que a més s'aïlla amb auriculars i va pel món com si no existís ningú més. No he vist l'estadística però em permeto assegurar que els smombies ja son molts més que els zombies i que, probablement, també acabarem veient al cinema i a la televisió pel·lícules o sèries que tractin aquesta nova malaltia.