Serà certa la distinció de Donald Trump entre el que es diu en campanya per guanyar les eleccions i el que es fa des de la Casa Blanca. El futur president dels Estats Units no deportarà a 11 milions d´immigrants il·legals sinó 3 milions amb antecedents penals i el mur que va prometre entre el seu país i Mèxic serà tanca en algunes parts. En això, la nova ultradreta imita la vella política: del que s´ha dit, la meitat. Això permet preveure que Trump, amb suport a cara descoberta pel Ku Klux Klan, serà només mig racista i ho confirmen les seves agradables declaracions sobre Obama, que només és negre per part de pare.

Això ha tranquil·litzat els mercats i aviat calmarà els mitjans de comunicació fins ara hostils a Trump, que podran dir-li al candidat que una cosa és seguir la campanya per aconseguir la presidència dels EUA i una altra de molt diferent cobrir la informació de la Casa Blanca. El poder vesteix, investeix i envesteix. Fa 14 anys, George Bush, que va aconseguir la presidència d´una manera dubtosa i amb una intel·ligència més dubtosa, va promoure la invasió de l´Iraq amb mentides, el que va ser denunciat per mitjans de comunicació que, quan van ser cridats al patriotisme per la guerra, es van encastar a l´exèrcit a fer propaganda.

Des de la Casa Blanca, Trump pot declarar la guerra als mitjans hostils -són més febles que mai i acaba de culpar-los d´incitar a les manifestacions contra ell- o trobar, com només els pocavergo­nyes saben, motius patriòtics molt adherents. El millor que poden fer els nord-americans que no volen la degradació moral del seu país dirigida des del despatx oval no és el boicot sistemàtic sinó una oposició resistent que no s´encasti en el missatge «patriòtic» ni es deixi tranquil·litzar. Al país li va la democràcia en això i a aquests mitjans de ­comunicació, la seva supervivència.